hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges kondigép vezetőknek és vendégeknek: ennyi lesz a közteher

  • adozona.hu
1

A cégtulajdonos kondigépeket szeretne vásárolni, amit a telephelyen a több napra hozzájuk érkező külföldi vendégek és a vezetők használhatnának. Milyen feltételekkel számolható ez el és milyen adóvonzata van? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kondigép vásárlása először is felveti azt a kérdést, hogy tekinthető-e a kondigép a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek. Véleményem szerint ennek az indoklása eléggé nehéz lesz. Amennyiben a költség nem a vállalkozás érdekében merült fel, úgy az növeli a társasági adó alapját.

Mivel a magánszemélyek a gépet ingyenesen használják, ezért feléjük juttatás valósul meg. A használat piaci értékéből a magánszemély által meg nem térített rész valószínűleg egyes meghatározott juttatásnak minősül, mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény 70. § (3) b) pontja szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető – jóhiszemű eljárása ellenére – nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet. Az egyes meghatározott juttatások után az adófizetési kötelezettség a juttatót terheli, ami jelenleg 1,18 x (0,15 szja +0,22 eho).

A körülményektől függően előfordulhat az is, hogy például a vezetőség tekintetében a juttatás természetbeni bérnek vagy egyéb jövedelemnek minősül, annak adókövetkezményeivel.

Mivel a gép vásárlása nem áfaköteles tevékenység szolgál, ezért az előzetesen felszámított áfa nem vonható le. Ha áfalevonás történt (például eredetileg adóköteles tevékenység érdekében történt a beszerzés, de később használják nem vállalkozási tevékenységre is), akkor az ingyenes szolgáltatás nyújtás piaci értékén merül fel áfafizetési kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Árvavár

Tisztelt Szakértő!
Felmerült bennem a kérdés kapcsán az a lehetőség, hogy ha arra a célra vásárol gépeket, torna eszközöket a cég, hogy az irodai dolgozók időnként felállhassanak az asztaltól, és megmozgassák magukat. Véleményem szerint ez egészség megőrzés, lehetőséget nyújt a cég a ülő munka káros hatásainak csökkentésére.
Ebben az esetben is ezek a közterhek vonatkoznak rá? Kivétel nélkül bármely dolgozó használhatná, és nem csak a vezetők.
Köszönöm a válaszát
Lengyel Krisztina

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önkéntes pénztárakra rendkívüli kedvezmények

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Civil szervezet megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close