hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az szja-visszatérítés mellett így lehet a nyugdíj-takarékossági adójóváírást is kihasználni

  • adozona.hu

Van mód arra, hogy az általános szja-visszatérítésen felül a befizetések utáni 20 százalékos adójóváírást is megkapják az érintettek - írja legfrissebb bejegyzésében a Grantis biztosítási és megtakarítási tanácsadó cég.

280 ezer forint visszatérítés az államtól évente

Az állam négyfajta megtakarítás után nyújt 20 százalékos szja-visszatérítést, egy évben legfeljebb 280 ezer forintig. Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás után legfeljebb 150 ezer forint, nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetés után 100 ezer forint, nyugdíjbiztosítási befizetés után pedig 130 ezer forint személyi jövedelemadót igényelhetnek vissza legfeljebb a megtakarítók.

Mint ismert, a családi kedvezményre jogosult szülők legfeljebb a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetének, bruttó 449 400 forintnak az éves szja-tartalmát kaphatják vissza ezer forintra kerekítve, ami 809 ezer forint.

Magasabb bérrel az szja is több

2021-ben ez a jövedelemadó-mennyiség például egy egy gyermeket nevelő alkalmazottnak bruttó 516 500 forintos munkabérrel gyűlhet össze, ha igénybe vette a családi adókedvezmény és nem számolunk más, szja-befizetést módosító tényezővel.

Mizsei Zoltán, a Grantis szakmai vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha a megtakarító szülő ennél magasabb bruttó bért keres, akkor több szja-t is fizet be. A fennmaradó jövedelemadóból pedig visszakaphatja a nyugdíjcélú befizetései után igénybe vehető 20 százalékos adójóváírást is az szja mértékéig.

A példaszámítás szerint egy egy gyermeket nevelő, családi adókedvezményt igénybe vevő alkalmazott bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel 2021-ben 960 000 forint szja-t fizet be. Ebből a jövedelemadóból megkapja a maximális 808 920 forint szja-visszatérítést, és marad még 151 080 forint szja, amire érvényesíthető a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó adó-visszatérítés.

Így az a megtakarító egygyermekes szülő, aki 2021-ben rendelkezett bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel és önkéntes nyugdíjpénztárban takarékoskodott, az éves megtakarítása alapján akár 958 920 forintot is visszakaphat jövő februárban.

Eltér a visszaigényelhető adó maximális mértéke a nyesz, a nyugdíjpénztár, az egészség- és önsegélyező pénztár, illetve a nyugdíjbiztosítások éves befizetései után, ám a befizetett szja-t is több tényező befolyásolja. Éppen ezért érdemes a szülőknek egyeztetni egy pénzügyi tanácsadóval, hogy kiderüljön, mekkora összeget javasolt még idén elhelyezni a megtakarításokba, ha a cél a lehető legmagasabb adó-visszatérítés elérése - véli Mizsei.

Alacsonyabb jövedelem és kevesebb szja? Van megoldás

A Grantis arra is rámutat, hogy van mód a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználására akkor is, ha az szja-visszatérítés kimeríti a szülő befizetett jövedelemadóját, de egyébként jogosult lenne a 20 százalékos jóváírásra.

A megoldással az a szülő élhet, aki nyugdíjbiztosítással takarékoskodik

Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő az, akinek a személyi jövedelemadójából számolja az adóhivatal a 20 százalékos visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást adójóváírással együtt. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, maga a megtakarító.

Viszont a szerződő és a biztosított két eltérő személy is lehet. A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor módosíthatja díjmentesen a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad. Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Egy példával szemléltetve: nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár egyik fele előző házasságból született gyermekét neveli és nyugdíjbiztosítása van. Jogosult az szja-visszatérítésre, ami után nem marad kihasználható szja-ja. A másik fél alkalmazottként dolgozik és összegyűlt elég szja a jövedelme után. Ő nem használ ki semmilyen jóváírást és nem jogosult a családi kedvezményre, tehát az szja-visszatérítésre sem. Ezért az élettársak úgy döntenek, hogy nyugdíjbiztosítással takarékoskodó fél az szja-val rendelkező élettársát jelöli meg biztosítottként, és az ő jövedelemadójából térítenek vissza a nyugdíjbiztosítási számlára.

Kapcsolódó cikkünk: Szja-visszatérítés: a NAV már készül a kiutalásra

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Céges autó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ekho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs