Az szja-visszatérítés mellett így lehet a nyugdíj-takarékossági adójóváírást is kihasználni

  • adozona.hu

Van mód arra, hogy az általános szja-visszatérítésen felül a befizetések utáni 20 százalékos adójóváírást is megkapják az érintettek - írja legfrissebb bejegyzésében a Grantis biztosítási és megtakarítási tanácsadó cég.

280 ezer forint visszatérítés az államtól évente

Az állam négyfajta megtakarítás után nyújt 20 százalékos szja-visszatérítést, egy évben legfeljebb 280 ezer forintig. Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás után legfeljebb 150 ezer forint, nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetés után 100 ezer forint, nyugdíjbiztosítási befizetés után pedig 130 ezer forint személyi jövedelemadót igényelhetnek vissza legfeljebb a megtakarítók.

Mint ismert, a családi kedvezményre jogosult szülők legfeljebb a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetének, bruttó 449 400 forintnak az éves szja-tartalmát kaphatják vissza ezer forintra kerekítve, ami 809 ezer forint.

Magasabb bérrel az szja is több

2021-ben ez a jövedelemadó-mennyiség például egy egy gyermeket nevelő alkalmazottnak bruttó 516 500 forintos munkabérrel gyűlhet össze, ha igénybe vette a családi adókedvezmény és nem számolunk más, szja-befizetést módosító tényezővel.

Mizsei Zoltán, a Grantis szakmai vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha a megtakarító szülő ennél magasabb bruttó bért keres, akkor több szja-t is fizet be. A fennmaradó jövedelemadóból pedig visszakaphatja a nyugdíjcélú befizetései után igénybe vehető 20 százalékos adójóváírást is az szja mértékéig.

A példaszámítás szerint egy egy gyermeket nevelő, családi adókedvezményt igénybe vevő alkalmazott bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel 2021-ben 960 000 forint szja-t fizet be. Ebből a jövedelemadóból megkapja a maximális 808 920 forint szja-visszatérítést, és marad még 151 080 forint szja, amire érvényesíthető a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó adó-visszatérítés.

Így az a megtakarító egygyermekes szülő, aki 2021-ben rendelkezett bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel és önkéntes nyugdíjpénztárban takarékoskodott, az éves megtakarítása alapján akár 958 920 forintot is visszakaphat jövő februárban.

Eltér a visszaigényelhető adó maximális mértéke a nyesz, a nyugdíjpénztár, az egészség- és önsegélyező pénztár, illetve a nyugdíjbiztosítások éves befizetései után, ám a befizetett szja-t is több tényező befolyásolja. Éppen ezért érdemes a szülőknek egyeztetni egy pénzügyi tanácsadóval, hogy kiderüljön, mekkora összeget javasolt még idén elhelyezni a megtakarításokba, ha a cél a lehető legmagasabb adó-visszatérítés elérése - véli Mizsei.

Alacsonyabb jövedelem és kevesebb szja? Van megoldás

A Grantis arra is rámutat, hogy van mód a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználására akkor is, ha az szja-visszatérítés kimeríti a szülő befizetett jövedelemadóját, de egyébként jogosult lenne a 20 százalékos jóváírásra.

A megoldással az a szülő élhet, aki nyugdíjbiztosítással takarékoskodik

Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő az, akinek a személyi jövedelemadójából számolja az adóhivatal a 20 százalékos visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást adójóváírással együtt. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, maga a megtakarító.

Viszont a szerződő és a biztosított két eltérő személy is lehet. A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor módosíthatja díjmentesen a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad. Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Egy példával szemléltetve: nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár egyik fele előző házasságból született gyermekét neveli és nyugdíjbiztosítása van. Jogosult az szja-visszatérítésre, ami után nem marad kihasználható szja-ja. A másik fél alkalmazottként dolgozik és összegyűlt elég szja a jövedelme után. Ő nem használ ki semmilyen jóváírást és nem jogosult a családi kedvezményre, tehát az szja-visszatérítésre sem. Ezért az élettársak úgy döntenek, hogy nyugdíjbiztosítással takarékoskodó fél az szja-val rendelkező élettársát jelöli meg biztosítottként, és az ő jövedelemadójából térítenek vissza a nyugdíjbiztosítási számlára.

Kapcsolódó cikkünk: Szja-visszatérítés: a NAV már készül a kiutalásra

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs