hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás ingatlankiadásból szerzett bevétel után

  • adozona.hu

Magánszemély bérbe adja az ingatlanát egy kft.-nek, emellett saját részre bérel egy másik településen egy ingatlant. Ebben az esetben a kapott bérleti díjból le lehet vonni a kifizetett bérleti díjat, és csak a különbözet után megfizetni az adót? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 17. paragrafusának (5) bekezdése szerint "lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja, és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg".

Lakásnak minősül az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel bejegyzett, vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény, valamint az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény, ha készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri, továbbá az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lévő lakóház [szja-törvény 3. § 73. pont].

Amennyiben mindkét ingatlan lakásnak minősül, és az egyéb feltételek is fennállnak, az idézett rendelkezés alkalmazható.

Jó tudni, hogy a kifizetőnek (a kft.-nek) nem kell adóelőleget megállapítania a lakás bérleti díjából, ha a magánszemély nyilatkozik arról, hogy a szja-törvény 17. paragrafusának (5) bekezdését alkalmazza. Ebben az esetben, ha a bérbe adott lakásért kapott bérleti díj a bérbe vett lakásért fizetett bérleti díjat meghaladja, a különbözet után a magánszemélynek negyedévenként kell a következő hónap 12-éig adóelőleget fizetnie.

Fontos, hogy ilyenkor is ki kell tölteni az adóbevallás 7. és 8. sorát (módosítani kell a bevallási tervezetet), akkor is, ha a beszámítás következtében adókötelezettség nem keletkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close