hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egészség védelmét szolgáló céges juttatások, rendezvények adózása

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A munkavállalókért folyó harcban egyre több munkáltató számára fontos, hogy munkavállalói számára olyan körülményeket teremtsen, mellyel egészségtudatosan élhetik mindennapjaikat. Ennek megvalósítása érdekében többféle juttatás nyújtható, mely után teljesítendő adókötelezettség az alábbi összefüggések alapján állapítható meg.

Foglalkozás-egészségügyi ellátás

Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást a munkáltató a munkavégzéssel kapcsolatos jogszabályi előírások betartása érdekében köteles biztosítani a munkavállalók számára, mely adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Ide tartoznak a munkaalkalmassági vizsgálatok, a fiatalkorúak, a nők, a terhes nők, a szoptatós anyák, az időskorúak, az idült betegek, a fogyatékosok egészségi állapotának ellenőrzése munkavégzésük során, a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációját kezdeményezése stb. [szja-törvény 1. számú melléklet 8.6 d) pontja].

Önkéntes egészségpénztári befizetések: munkáltatói hozzájárulás, támogatói adomány

A munkaviszonyból származó jövedelmek közé sorolt juttatás, melyet a bértől elkülönítve kell bevallani. A hozzájárulás forrásaként szolgáló összeget kell adóköteles jövedelemnek tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a pénztárba elutalt hozzájárulást kell nettó jövedelemnek tekinteni, melynek „forrásaként” tulajdonképpen a bruttó jövedelem szolgál. Azaz a bruttó összegből le kell vonni a magánszemély tagot terhelő közterheket (a 15 százalék szja-t és a 18,5 százalék egyéni tb-járulékokat) és a bruttó összeg után meg kell fizetni a 17,5 százalék szochót és a 1,5 százalék szakhót.

Célzott szolgáltatás támogatása [Öpt. 12/A § (1) bekezdés)]

A munkáltató által a munkavállalók javára a pénztárba befizetett összeg, mely nem minősül kiegészítő önsegélyező szolgáltatásnak egyes meghatározott juttatásként adózik. Ennek értéke után 1,18-szoros adóalapra vetítve 15 százalék szja-t és 17,5 százalék szochót kell fizetni. [szja-törvény 70. § (2) bekezdés]. Mivel ez a jövedelem adóköteles a pénztár által közvetített és a magánszemélyek által igénybe vett célzott szolgáltatás adómentesen vehető igénybe. Ilyen módon lehetősége van a munkáltatónak különböző egészségügyi szolgáltatásokat közvetíteni a dolgozók (önkéntes pénztári tagok) számára. Ide tartoznak egyebek mellett az egészségügyi, magánorvosi szolgáltatások, különböző szűrővizsgálatok, gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápia, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök, látás- és hallásjavító eszközök, például szemüveg, kontaktlencse, hallókészülék (szja-törvény 1. számú melléklet 6.10. pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a cég által szervezett egészségnapra, sportnapra, a kórházaknál, egészségügyi intézményeknél megrendelt szolgáltatásokra, a gyümölcs-, zöldségjuttatásra, a védőoltásra, az egészségbiztosításra vonatkozó adózási szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close