hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentes munkahelyi támogatás lakásfelújításhoz

 • adozona.hu

Olvasónk cafeteria-elemként az adómentes lakáscélú hiteltörlesztési lehetőséget választaná. Milyen feltételeknek kell megfelelnie? A kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Olvasónk így ismerteti a helyzetet: „Kollégánk cafeteria-elemként az adómentes lakáscélú hiteltörlesztési lehetőséget választaná. Jelenlegi lakásának a megvásárlásakor, 2011-ben már 1,5 millió forint lakáscélú támogatást kapott. Ezt a lakást fel kellett újítani, amihez 4 millió forint lakásfelújítási célú hitelt vett fel 2015-ben. Tartózkodási helyként van bejelentkezve a kollégánk, a saját tulajdonú lakásban. Állandó lakhellyel jelenleg senki nincs a lakásba bejelentkezve. Be kell-e jelentkezniük (kollégánk, 2 gyereke, élettársa)? A lakás vételára 2011-ben 13 millió forint volt. A lakás 105 négyzetméter, amiben 3 szoba, 1 nappali, 1 konyha, 2 fürdőszoba található. Kérdésünk, hogy ez a lakásfelújítási hitel törlesztése támogatható-e adómentesen a munkáltató részéről.”

Szakértőnk válasza

Vissza nem térítendő támogatás bármire nyújtható, csak az a kérdés, hogy milyen adózási következményekkel kell számolni.

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 2.7. pontja értelmében a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a kincstár útján, annak igazolása alapján, nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét, továbbá a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez, a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez nyújtott támogatást is)

 • a vételár,
 • a teljes építési költség vagy
 • a korszerűsítés,
 • akadálymentesítés

költségének 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adómentes, feltéve, hogy a lakás szobaszáma nem haladja meg a méltányolható lakásigényt. A részletes szabályokat a szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3. pontja, valamint a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendeletet tartalmazza.

A felújítás nem számít lakáscélú felhasználásnak (szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3.1. pontja), ha pedig a támogatás nem adómentes, akkor az a magánszemélynek a támogatóval fennálló jogviszonyából származó (munkaviszony esetén bérnek minősülő) adó- és járulékköteles jövedelme.

Megjegyzem azonban, hogy a kölcsön és a támogatás szempontjából egyaránt lakáscélú felhasználásnak minősül a lakáskorszerűsítés, mely esetben nem keletkezik adókötelezettség, ha az ügylet az egyéb feltételeknek is megfelel.

Korszerűsítésnek számít a lakás komfortfokozatának növelése céljából

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, belső hálózatának kiépítése,
 •  fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs,
 • megfelelő beltéri légállapoti és használati meleg vizet biztosító épülettechnikai rendszer kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése.

A korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20 százalékáig [szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.4./a) pont].

Ezt figyelembe véve, elsőként azt kell tisztázni, hogy a támogatással törlesztendő kölcsönt valójában korszerűsítésre kapta-e a munkavállaló.

Amennyiben igen, akkor a támogatás adómentességének további feltétele, hogy a lakás feleljen meg a méltányolható lakásigény feltételeinek.

A méltányolható lakásigény mértéke: az együttköltöző, együttlakó családtagok számától függően egy-két személy esetében legfeljebb három lakószoba, három-négy személy esetében legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében egy lakószobával nő a lakásigény mértéke.

A rendelkezés alkalmazásában lakószoba az a helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 négyzetméter, legalább egy 2 méter széles, ajtó és ablak nélküli falfelülettel rendelkezik. A 30 négyzetméternél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni. Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy két szobaként kell figyelembe venni.

Együttköltöző, együttlakó családtag: jövedelmüktől és életkoruktól függetlenül a támogatást igénylő munkavállaló és a Polgári törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói, továbbá élettársa és annak közeli hozzátartozói, feltéve, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatással, lakáscélú hitellel érintett lakásba együtt költöznek be vagy ott életvitelszerűen együtt laknak [szja-törvény 1. számú melléklet 9.3.4./c)-d) pont].

Egyébként a támogatást mindenképpen egy bank vagy a kincstár közreműködésével a 15/2014. (IV. 3.) NGM-rendeletben előírtak szerint lehet adómentesen adni, amelynek keretében az eljárás konkrét menetéről a választott bank vagy a kincstár ad felvilágosítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Teljesítésigazolás

Nagy Norbert

adószakértő

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close