hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentes ingatlanértékesítési esetek

  • adozona.hu

Ingatlan átruházásakor annak olyan esetek, amikor az idő múlására nem kell figyelemmel lenni, mivel az ingatlan átruházásából származó bevételből származó jövedelem részben, vagy egészben adómentes az szja-törvény alapján. A 2019. évi bevallás kitöltése előtt célszerű az alábbi rendelkezéseket is tudni.

 Házassági vagyonközösség megszüntetése

A házassági vagyonközösség megszüntetése következtében az ingatlannak, a vagyoni értékű jognak a házastárs, bejegyzett élettárs által történő megváltásából származó jövedelem adómentes. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha az egyik fél lemond a közös lakás őt megillető tulajdonrészéről és ezért cserébe a másik fél lemond az egyéb közös vagyon (például: festmény) őt megillető részéből a megváltott tulajdonrésznek megfelelő értékről, akkor ez az ingatlanátruházás adómentesnek minősül. Az adómentess4ég abban az esetben is fennáll, ha a tulajdonrész megváltása nem a közös vagyonból, hanem külső forrásból történik Amennyiben a magánszemély a tulajdonába került ingatlant eladná, akkor fontos azt is tudni, hogy a szerzés időpontja az ingatlanrész tekintetében az a nap, amikor az erről szóló okiratot az ingatlannyilvántartási hatósághoz benyújtották, azaz két szerzési időpont lesz. (szja-törvény 1.sz. mell. 7.6. pont; 60.§ (1) bek.).

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Ingatlan átruházása tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján

Abban az esetben, ha a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor a magánszemély ebből származó jövedelme adómentesnek minősül.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, AMELYBŐL MEGTUDJA, HOGY milyen további esetekben adómentes az ingatlanértékesítés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close