A nap kérdése: hogyan adható adómentes költségtérítés részben otthonról dolgozóknak?

  • adozona.hu
1

Egy társaság bizonyos dolgozói home office-ban dolgoznak, de csak hetente két napon, három napon bemennek az irodába. Adható-e nekik a teljes adómentes költségtérítés, vagy csak időarányosan? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A jogszabály nem a költségtérítés összegét korlátozza, hanem azt a részt, amely abból költségként bizonylat nélkül elszámolható. Ez azt jelenti, hogy a munkaadó kifizetheti a minimálbér 10 százalékát a távmunkaszerződéssel dolgozó részére, de abból csak azokra a napokra számolható el arányosan költség, amely napokon a magánszemély nem az irodában dolgozott.

Tehát helyesen értelmezi a kérdező, hogy csak időarányosan számolható el a költség. Ugyanakkor fontos tudni, hogy home office-ban dolgozás esetén ez a szabály nem alkalmazható, csak távmunka-szerződésnél.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A távmunka és a home office között a különbség a rendszerességben fedezhető fel. Nem számít távmunkának, ha a munkáltató csak alkalmi jelleggel engedélyezi a munkavállalónak, hogy munkáját otthonról végezze el. A munkáltató például a munkavállaló betegállományára, az időjárási, iskoláztatási, vagy pl. egy sztrájk a megnövekedett utazási időre tekintettel alkalmi jelleggel engedélyezheti a munkavállalónak az otthoni munkavégzést, de ez nem minősül távmunkának jogi szempontból.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3