hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: adómentes juttatás lehet-e a futárnak bankkártyával fizetett borravaló?

  • adozona.hu

Adómentes juttatás lesz-e az a bankkártyával fizetett borravaló, amelyet internetes megrendelés után bankkártyával fizet a vevő, és a kifizetett borravaló a szolgáltató számláján külön gyűjtőbe kerül. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a társaság alkalmazásában álló futárok az alábbiak alapján kapnak borravalót. Dobozos ételek megrendelésekor a vásárló az ételek kiválasztása során a társaság internetes felületén dönt arról is, hogy ad-e és ha igen, milyen összegű borravalót, kifejezetten a hozzá kiszállító futár részére. Ha igen, a megrendelt étellel együtt bankkártyával fizeti azt. A megrendelésről számla készül, melyen feltüntetésre kerül a borravaló összege is, áfa nélkül. A megrendelésnél a társaság külön gyűjtőre teszi a borravalót, a kártyás fizetéskor a bank technikai alszámlára könyveli az összegét, így a borravalót végig elkülönítve tartja nyilván a társaság. A futároknak végül a társaság készpénzben adja át a borravalót. Kérdéseink: 1. Ebben az esetben alkalmazható-e a borravalóra szja- és járulékmentesség? Amennyiben a dolgozó közvetlenül a megrendelőtől kapja készpénzben, teljes adó- és járulékmentesség illeti meg. 2. Ha nem, milyen adók, járulékok terhelik? 3. Jól vélekedünk, hogy mivel a társaság végig elkülönítve kezeli a borravaló összegét, és azt maradéktalanul kifizeti a futároknak, a társaságnak egyéb bevétele nem keletkezik, így a borravaló társaságiadó-alapot nem képez?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Leírása alapján sajnos nem felel meg az így juttatott borravaló az adómentesség feltételeinek. Egy Kúriai ítélet (Kfv. V.35.264/2010/8. számú ítélet) is megerősíti azt a NAV gyakorlatot, miszerint abban az esetben, ha a borravaló a társaság pénztárában, bankszámláján megjelenik, úgy az a vállalkozás bevételének tekintendő. (Az, hogy elkülönített alszámlára teszik később, ezen nem segít, de mivel speciális az eljárásuk, javaslom a NAV állásfoglalását is kikérni az ügyben.)

Fentieket csak erősíti, hogy a számlán is szerepel. Az, hogy áfa nélkül, az helyes, mivel a szolgáltatást igénybe vevő vendég önszántából ad borravalót, így – tekintettel arra, hogy a borravaló átadása önkéntes, és összege előre nem rögzített – a borravaló az áfa rendszerében nem minősül ellenértéknek, és ennek megfelelően nem része a nyújtott szolgáltatás adóalapjának (áfatörvény 65. §).

Áfa témakörben az Adózónán további írásokat  ITT olvashat, illetve 10 százalék kiadói kedvezménnyel megrendelheti "Áfa – speciális esetek" című kiadványunkat is.

A számlán szereplő és bankba beérkező borravaló összegét a vállalkozásnak az értékesítés nettó árbevételeként kell elszámolnia. Az elszámolás alapja a vevő részére kiállított számla vagy nyugta, amely elkülönítetten tartalmazza a borravalót.

Az alkalmazásban álló futárok részére munkabérként kell számfejteni azon összeget, melyet a vállalkozás nekik ki kíván fizetni – kifizetni ugyanis nem kötelező, ha a vállalkozáshoz folyt be –, és személyi jellegű egyéb kifizetésként kell elszámolni. (Ha a futár nem munkaviszonyban áll, akkor a felek közötti jogviszony határozza meg a kifizetés módját.)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1