hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mire érdemes figyelni, ha kataalany áttér az átalányadózásra?

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó év közben tér át átalányadózásra. Mire érdemes figyelni, milyen nyomtatványon kell bejelenteni a változtatási szándékot, mikortól lesz átalányadózó? – olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: amennyiben idén év közben egy kataalany áttér átalányadózásra, akkor mire érdemes figyelni, miket kell elvégezni? Az áttérést milyen nyomtatványon, és mikor kell bejelenteni? Az áttéréskor a készlettel kell-e valamit tenni? És egy fontos kérdés: ha vissza szeretne majd térni a kata hatálya alá, akkor azt mikor teheti meg legkorábban?

Amennyiben a téma mélyebben érdekli, jelentkezzen február 24-i „Kata vagy új átalányadó? Kinek melyik kedvezőbb 2022-ben?” című webináriumunkra!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áttérést a 22T101E jelű nyomtatványon tudja bejelenteni. A bejelentés hónapjáig lesz kataalany, a következő hónaptól átalányadózó lesz.

30 napon belül kell a katabevallást benyújtania.

Az önkormányzat felé is jeleznie szükséges, hogy kataalanyisága megszűnt abban az esetben, ha az iparűzési adózásban is tételes adóalap-megállapítást választott.

A készletekkel kapcsolatban – ha azokat katás időszakban szerezte – nincs teendője külön. Értékesítésük esetén az átalányadó alapjába épül be az értük kapott bevétele.

Ha 2022-ben szűnt meg kataalanyisága, akkor leghamarabb 2024. január 1-jétől lehet ismét a kata alanya.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs