hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell elszámolni cégek összeolvadásakor a volt tulajdonossal

  • adozona.hu

Ha két cég egyesül, és a beolvadó cég tulajdonosa nem kíván tovább tag lenni az átalakulással létrejövő cégben, akkor a jegyzett tőkét vissza kell neki fizetni – írja olvasónk, azt kérdezve: de mi a helyzet az eredménytartalékban lévő vagyonnal? Azzal is el kell számolni, vagy az maradhat a jogutód cég vagyona? A vagyonmérlegben melyik sorban kell szerepeltetni a visszafizetendő jegyzett tőkét? Kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számviteli törvény (Szt.) 139. § (2) bekezdésének c) pontja tartalmazza az erre vonatkozó előírást. E szerint az átalakulással létrejövő gazdasági társaság vagyonmérleg-tervezetének „különbözetek” oszlopa tartalmazza az átalakulással létrejövő gazdasági társaságban részt venni nem kívánó tagok (részvényesek) részére kiadásra kerülő eszközöknek és kötelezettségeknek a vagyonmérleg-tervezet szerinti értékét, és ezek különbözetével azonos értékben a saját tőke (jegyzett tőke, tőketartalék, eredménytartalék) létesítő okirat szerinti csökkenését.

A jegyzett tőke mellett tehát ki kell adni a tagnak a saját tőke más elemeiből rá jutó részt, méghozzá a vagyonmérleg szerinti érték alapján számolva. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha a vagyont átértékelik, akkor az átértékelési különbözet megjelenik a tőketartalék, illetve az eredménytartatalék változásában [Szt. 138. § (4) bekezdés] és a kiadásra kerülő vagyont a módosított tőketartalék/eredménytartalék alapján kell meghatározni.

Minden kiadásra kerülő összeget a megfelelő saját tőke soron kell a különbözetek oszlopban szerepeltetni. Egy további külön oszlopban kell szerepeltetni a saját tőke átrendezését, amely például szükséges lehet, ha a jogutódban részt venni nem kívánó tag részére kiadásra kerülő saját tőke miatt a jegyzett tőke nem éri el a minimálisan előírt értéket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31