hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egyéni vállalkozók könyvelése: a pénztárkönyv és a naplófőkönyv titkai (3.)

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó

Az szja-törvény hatálya alatt előírt pénzforgalmi (egyszeres) könyvvitel szabályai sokban eltérnek a kettős könyvvitelből ismertektől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéni vállalkozók könyvvezetése egyszerű. Sokuk számára lehet hasznos segítség cikksorozatom, amelyben a leggyakrabban előforduló gazdasági események pénztárkönyvi, naplófőkönyvi elszámolását mutatom be.

Cikksorozatom előző részeiben a pénztárkönyvvel ismerkedtünk meg. Az ott vizsgált gazdasági események elszámolását most „naplófőkönyves” szemmel is megnézzük.

A pénztárkönyv kapcsán az egyes gazdasági eseményekhez fűzött magyarázatok a naplófőkönyv esetében is megállják a helyüket. Ezért e keretek között csak ott egészítem ki azokat, ahol ez az elszámolás módja miatt indokolt.

A naplófőkönyv előnye, hogy abban a pénztár és a bankszámla forgalma elkülönülten kimutatható. Ebből következően csak abban az esetben van szükség pénztár- és bankszámla-analitika vezetésére, ha a vállalkozónak több bankszámlája vagy pénztára van. További érv a naplófőkönyv választása mellett az, hogy a végleges és nem végleges pénzbevételek és pénzkiadások elkülönítésére is módot ad.

Az Adózóna "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadványát 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg.

A naplófőkönyvet vezető egyéni vállalkozók is némi „anyagi áldozattal” kezdik meg a tevékenységüket, azaz pénzt, egyéb eszközöket fordítanak, adnak át a vállalkozásuk céljaira. Ezek a nyitó tételeik között jelennek meg a naplófőkönyvben is.

• Nyitótételek könyvelése

A tevékenység megkezdésekor, a vállalkozó által a vállalkozásba bevitt összeg elszámolása:

Pénztárbevétel, egyenleg és Jegyzett tőke (Tőkebetét) növekedés

Az a könyvelési megoldás is megfelelő, ha a „Jegyzett tőke (Tőkebetét)” rovat helyett az „Adóalapba nem számító bevétel” oszlopba kerül e tétel.

Ez a bevitt tőke (adózás nélkül) kivonható, visszavehető, ha a tevékenység folytatásához már nincs rá szükség, mert a bevételek erre fedezetet nyújtanak.

Elszámolása:

Pénztár kiadás, egyenleg és Jegyzett tőke (Tőkebetét) csökkenés

Vagy:

Költségnek nem minősülő egyéb kiadások (a „Jegyzett tőke” helyett)

Természetesen a naplófőkönyvben vezetett könyvelés esetében is érvényesül az szja-törvény azon előírása, miszerint az egyéni vállalkozó által a tevékenység megkezdését megelőzően legfeljebb 3 évvel korábban beszerzett, és utóbb e tevékenység végzése során felhasznált anyag- és árukészlet beszerzésére fordított, korábban költségként el nem számolt kiadások, valamint a tevékenység megkezdéséhez szükséges egyéb kiadások figyelembe vehetőek a vállalkozás elismert költségei között:

Pénztár bevétel, Egyenleg és Jegyzett tőke (Tőkebetét) növekedés, valamint Pénztár kiadás, Egyenleg és Anyag-, árubeszerzés, Egyéb termelési-kezelési költség és ráfordítás, Költségnek nem minősülő egyéb kiadások, Levonható áfa

E tételek a „Jegyzett tőke” helyett az adóalapba nem számító bevételként is elszámolhatóak.

Részletező nyilvántartásban:

o tárgyi eszköz állományba vétele (megkezdheti a vállalkozó az értékcsökkenési leírás elszámolását),

o áfa fizetésére kötelezett vállalkozó esetében a levonható áfa felvezetése (amennyiben a vállalkozó nem fizet áfát – például alanyi adómentes –, úgy az áfát is magában foglaló összeget kell anyag-, árubeszerzés, egyéb termelési-kezelési költség, költségnek nem minősülő egyéb kiadások címén elszámolni).

A naplófőkönyvben követni kell a vállalkozói tevékenység folyamatát is, azaz az év közben felmerülő gazdasági eseményeket is könyvelni kell. A már az előző évben is működő vállalkozóknak az előző évet érintő záró tételekkel meg kell nyitniuk következő évi könyvelésüket, az év január 1-jén.

Az előző évi zárótételeket kell felvezetni az (elnevezésüknek megfelelő címkét viselő rovatokban) alábbiaknál:

o bankbetét (bevétel, egyenleg)

o pénztár (bevétel, egyenleg)

o követelés (növekedés)

o kötelezettség (növekedés)

o jegyzett tőke és tőketartalék (növekedés)

o pénzügyi eredmény elszámolása (növekedés vagy csökkenés)

E tételek helyes rögzítését követően, a bankbetét, pénztár és követelés egyenlegek összege megegyezik a kötelezettség, jegyzett tőke és tőketartalék, valamint a pénzügyi eredmény elszámolása egyenlegek összegével.

A bevételek és a kiadások részletező rovatokban nyitótétel nem szerepelhet, e rovatokon a tárgyévi pénzbevételeket és pénzkiadásokat kell folyamatosan könyvelni.

A naplófőkönyv mellett vezetett részletező nyilvántartások egy részét (például nem anyagi javak, tárgyi eszközök nyilvántartása) folyamatosan vezetjük, más nyilvántartásokat (például vevőkkel szembeni követelések, szállítókkal szembeni tartozások, munkabérek stb. nyilvántartása) minden évben le kell zárni és a következő év elején az előző évi záróegyenlegük szerinti értékekkel meg kell nyitni.

A pénztárkönyv kapcsán már részletezett logikát (végleges vagy nem végleges pénzbevétel vagy -kiadás) követve, az évközi könyvelést a leggyakrabban előforduló gazdasági eseményeken keresztül nézzük meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük egyebek között a pénzbevételek, az előleg, az áfa és a hitelek könyvelését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs