hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Webáruház könyvelése

  • adozona.hu

Hogyan alakul a webáruház könyvelése, ha többféle áfatartalmú terméket értékesít, és kiszállítás is van? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Szeretnék segítséget kérni egy olyan webáruház könyveléséhez, ahol árulnak könyvet, ami 5 százalékos áfatartalmú és vetőmagot, ami 27 százalékos. Illetve számlázzák a szállítási díjat minden alkalommal 27 százalék áfával, helyes-e így a megbontás? A könyv még nyomdában van, de már több száz számla elkészült és kifizetésre került, helyes-e az azonnali számlakiállítás, vagy ezt csak díjbekérővel lehetne megtenni, mivel a tényleges szállítás kb. 2 hét múlva történik? Hogyan könyveljük a szállítást, illetve a könyv és a vetőmag is mehet-e egy főkönyvi számlára az eltérő áfa ellenére?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 55. § (1) bekezdése értelmében fő szabályként az adókötelezettség akkor keletkezik, amikor az ügylet tényállásszerűen megvalósul. Az áfa rendszerében az ingó dolog értékesítése termékértékesítésnek minősül. Az Áfa tv. 9. § (1) bekezdése szerint termék értékesítése a birtokba vehető dolog átengedése, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet.

A kérdés szerint az értékesítendő könyv még nem készült el, így arról termékértékesítési számlát sem lehet készíteni. A pénz beérkezését előlegként kellett volna számlázni (könyvelni), végszámlát a könyv kiszállításakor kell kiállítani (ekkor keletkezik az árbevétel is).

Az Áfa tv. 70. § (1) b) pontja alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, így ideértve különösen a bizománnyal, egyéb közvetítéssel, csomagolással, fuvarozással és biztosítással összefüggő díjakat és költségeket.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Számlázás webáruházból július 1-je után" című írását is, és rendelje meg az E-kereskedelem áfaszabályozása 2021. július 1-jétől című videóját, illetve a HVG Adó 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

A kiszállítás az értékesítés járulékos költségeként fog jelentkezni, így osztja annak adójogi sorsát. Ennek megfelelően, ha kizárólag könyv értékesítése történik, úgy a számlán a termék mellett a kiszállítás díját is 5 százalékos áfa felszámításával kell feltüntetni. Vetőmag értékesítése esetén a szállítási díjat is 27 százalékos áfa felszámításával kell számlázni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs