hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Stripe fizetés elszámolása

  • adozona.hu

Több olyan fizetési platform létezik, amely használatánál nem egyértelmű, hogy az önálló pénzforgalmi számlának minősül-e, vagy éppen csak egy fizetési szolgáltató, amely mögött a saját bankszámlánk áll, így nem magától értetődő ezek könyvelése sem. Olvasói kérdésre Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: több ügyfelem is a Stripe nevű fizetési szolgáltató fizetési platformját használja. Milyen dátummal és hogyan könyvelendő a vevők ilyen jellegű kifizetése? A Stripe nem bank, bankszámlakivonatnak megfelelő bizonylatot nem tudnak az ügyfelek letölteni, többnyire Excel-táblázat vagy képernyőkép nyomtatható a tranzakciókról. A Stripe külön egyenleget állít elő minden olyan pénznemhez, amelyet a vevők fizettek be és választható, időközönként automatikusan elküldi azokat az azonos pénznemű vállalkozói bankszámlára. Ha nincs regisztrált számla ugyanabban a pénznemben, átváltja a pénzt. A jutalékokkal csökkentett összeg kerül jóváírásra. Egyik egyéni vállalkozó partnerünknek egy később induló online (nyelv)tanfolyam árát fizetik így a vevők. Szükséges előlegszámlát kiállítani teljesítésként a fizetés dátumával, majd később végszámlát kiállítani, vagy ez előre fizetésnek minősül, és a tanfolyam kezdetét kell teljesítési időpontként feltüntetni? A vevők devizában fizetnek, a jóváírás szerinti árfolyam biztosan nem egyezik meg a választott (MNB) árfolyammal, egyszeres könyvvitel esetén a számlán feltüntetett deviza forintösszege lesz a bevétel, nem pedig a jóváírt összeg? Kérem, szíveskedjenek részletesen leírni mind az egyszeres, mind a kettős könyvvitelre vonatkozóan, hogy milyen bizonylat alapján, mely dátummal és könyvelési kontírozással tudjuk szabályosan könyvelni ezen tételeket! Válaszuk alkalmazható az ügyfeleink paypal, wise, revolut tranzakcióira is?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Stripe egy olyan fizetési platform, melyen az ügyleteket lehet kiegyenlíteni, amely össze van kapcsolva (elméletben) egy mögöttes bankszámlával, így a fizetésnek látszania kell a hozzá csatolt bankszámlakivonaton, így maga a Stripe nem bankszámla, így akként sem lehet rá tekinteni, viszont ha fizetés történt az alkalmazáson keresztül, akkor az bankszámlát érint – azon keresztül történik a fizetés – amelyről bankszámlakivonat rendelkezésre áll. Tehát lényegében a Stripe fizetés egy bankszámlamozgást generál közvetetten, amelyet a számlamozgással egyidejűleg kell könyvelni. A többi esetre (Revolut, PayPal stb.) is egyébként alkalmazható ez az eljárás, mert végső soron az is bankszámlamozgás eredménye, csak az utóbbi esetekben tényleges bankszámlamozgás történik közvetlenül és nem közvetve.

Számvitel témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az előleg/nem előleg kérdésköre attól függ, hogy van-e szerződés vagy sem. Ha a szerződés megvan, és azt követően történik az előleg beszedése, akkor azt előlegszámlával kell bizonylatolni, és kötelezettségként kell kimutatni. A számlázására az általános szabályok vonatkoznak, és a teljesítési időpont a fizetési időpont/határidő. Ha a szerződés csak a pénz/előleg beérkezése után köthető meg, akkor díjbekérőről beszélünk, amelyről elég egy bizonylatot kiállítani, mivel áfa hatályán kívüli ügylet, viszont mindkettő a végszámlába beleszámít. Előleg esetén az előleg önmagában áfa alá tartozó ügylet (előlegszámla is szerepel az áfabevallásban a saját összegében, és a végszámla is), a díjbekérő esetén csak a végszámla szerepel az áfabevallásban a teljes összegben.

Kontírozás egyszeres könyvvitel esetében:

  • pénztárkönyv – bank/pénztér
  • bevételi nyilvántartás
  • kötelezettség nyilvántartás

Kontírozás kettőskömyvvitel esetében:

  • T bank/pénztár – K vevőktől kapott előleg (bruttó)
  • T egyéb követelés – K fizetendő áfa (áfa)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31