hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sok és nagyon sürgős teendői vannak, ha át akar térni – ezeket kell mérlegelnie

  • adozona.hu

Ha már eldöntötte és 2017-től alkalmazni kívánja, akkor ez év szeptember 30-ig már nem sok idő áll rendelkezésre a felkészüléshez és a nyitómérleg elkészítésére – figyelmezet a Mazars Kft.

A magyar számviteli szabályozás változása következtében – több lépcsőben – megnyílt a lehetőség a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) egyedi beszámolókra történő hazai alkalmazására. 2017. január 1-től szinte minden könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozás választhatja az IFRS-ek szerinti beszámoló készítést.

Ha az Ön vállalkozásánál már eldőlt, vagy még csak mérlegelik az áttérést, Érdekes és fontos tudnivalókat ismertet a Mazars Kft. a felkészüléssel és az átállással kapcsolatban, kiemelve néhány jellemző hibát, tévhitet, valamint gyakorlati problémát.

A tanácsadó cég a figyelmet arra, hogy amennyiben 2017-től az alkalmazás mellett dönt, úgy 2016. szeptember 30-ig ezen döntést kötelezően be kell jelentenie, amelyhez már rendelkezésre kell állnia egyrészt a megfelelő IFRS-képesítéssel rendelkező szakembereknek a vállalaton belül, az IFRS-ek szerint elkészített számviteli politikának, valamint az elkészített és könyvvizsgálattal alátámasztott nyitó mérlegnek. Az IFRS szerinti könyvvezetést 2017-től választók vagy kötelezettek számára tehát az év végi zárást követően, a tavaszi hónapok egyik fontos feladata az IFRS-átállási projektek előkészítése, elindítása, hiszen az áttérés több hónapos, szisztematikus szakmai munkát igényel.

Felkészülés az áttérésre

Az átállásra való döntés előkészítéséhez fel kell mérni, hogy rendelkezésre állnak-e az áttérés szakmai erőforrás és technikai feltételei, különös tekintettel az informatikai rendszerre. Fel kell mérni, hogy:

–        van-e elegendő és megfelelő szakértelemmel bíró erőforrás a társaságnál a bevezetéshez és a későbbi feladatokhoz, vagy ha nem, milyen lépések szükségesek ennek megoldására;

–        maga az üzletág / iparág, amiben tevékenykednek, milyen plusz terheket ró a bevezetés során a társaságra, vannak-e specialitások az IFRS-alkalmazás során;

–        az információk hatékony előállítása igényel-e IT-fejlesztéseket;

–        milyen vezetői döntések válnak szükségessé a számviteli politika kialakításához;

–        melyek a két számviteli rendszer közötti különbségek;

–        hogyan változnak majd a társaság kulcsfontosságú mutatószámai;

–        milyen hatással lesz a társaság adózására az áttérés, melyek az áttérés egyszeri és az áttérést követői évek adóhatásai;

–        milyen többlet időráfordítással fog járni az IFRS szerinti beszámoló elkészítése, illetve milyen adminisztrációs megtakarítások érhetők?

Az IFRS-átálláshoz szükséges könyvvizsgálói vélemény kibocsátása

A nyitómérlegre vonatkozó törvény által előírt könyvvizsgálat során a könyvvizsgáló értékeli az átálláshoz elvégzett projekt-munka minőségét, a nyitómérlegben alkalmazott számviteli politikák megfelelőséget és az alkalmazott eltérések megfelelőségét.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close