hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sok és nagyon sürgős teendői vannak, ha át akar térni – ezeket kell mérlegelnie

  • adozona.hu

Ha már eldöntötte és 2017-től alkalmazni kívánja, akkor ez év szeptember 30-ig már nem sok idő áll rendelkezésre a felkészüléshez és a nyitómérleg elkészítésére – figyelmezet a Mazars Kft.

A magyar számviteli szabályozás változása következtében – több lépcsőben – megnyílt a lehetőség a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) egyedi beszámolókra történő hazai alkalmazására. 2017. január 1-től szinte minden könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozás választhatja az IFRS-ek szerinti beszámoló készítést.

Ha az Ön vállalkozásánál már eldőlt, vagy még csak mérlegelik az áttérést, Érdekes és fontos tudnivalókat ismertet a Mazars Kft. a felkészüléssel és az átállással kapcsolatban, kiemelve néhány jellemző hibát, tévhitet, valamint gyakorlati problémát.

A tanácsadó cég a figyelmet arra, hogy amennyiben 2017-től az alkalmazás mellett dönt, úgy 2016. szeptember 30-ig ezen döntést kötelezően be kell jelentenie, amelyhez már rendelkezésre kell állnia egyrészt a megfelelő IFRS-képesítéssel rendelkező szakembereknek a vállalaton belül, az IFRS-ek szerint elkészített számviteli politikának, valamint az elkészített és könyvvizsgálattal alátámasztott nyitó mérlegnek. Az IFRS szerinti könyvvezetést 2017-től választók vagy kötelezettek számára tehát az év végi zárást követően, a tavaszi hónapok egyik fontos feladata az IFRS-átállási projektek előkészítése, elindítása, hiszen az áttérés több hónapos, szisztematikus szakmai munkát igényel.

Felkészülés az áttérésre

Az átállásra való döntés előkészítéséhez fel kell mérni, hogy rendelkezésre állnak-e az áttérés szakmai erőforrás és technikai feltételei, különös tekintettel az informatikai rendszerre. Fel kell mérni, hogy:

–        van-e elegendő és megfelelő szakértelemmel bíró erőforrás a társaságnál a bevezetéshez és a későbbi feladatokhoz, vagy ha nem, milyen lépések szükségesek ennek megoldására;

–        maga az üzletág / iparág, amiben tevékenykednek, milyen plusz terheket ró a bevezetés során a társaságra, vannak-e specialitások az IFRS-alkalmazás során;

–        az információk hatékony előállítása igényel-e IT-fejlesztéseket;

–        milyen vezetői döntések válnak szükségessé a számviteli politika kialakításához;

–        melyek a két számviteli rendszer közötti különbségek;

–        hogyan változnak majd a társaság kulcsfontosságú mutatószámai;

–        milyen hatással lesz a társaság adózására az áttérés, melyek az áttérés egyszeri és az áttérést követői évek adóhatásai;

–        milyen többlet időráfordítással fog járni az IFRS szerinti beszámoló elkészítése, illetve milyen adminisztrációs megtakarítások érhetők?

Az IFRS-átálláshoz szükséges könyvvizsgálói vélemény kibocsátása

A nyitómérlegre vonatkozó törvény által előírt könyvvizsgálat során a könyvvizsgáló értékeli az átálláshoz elvégzett projekt-munka minőségét, a nyitómérlegben alkalmazott számviteli politikák megfelelőséget és az alkalmazott eltérések megfelelőségét.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close