hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így spórolhat adót a selejtezéssel: semmit nem lehet csak lazán kidobni!

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Az idei évből még több mint egy teljes negyedév van hátra, de nem árt már most készülni az év számviteli zárására, és picit előre dolgozni. Érdemes körülnézni a raktárban és feltérképezni a felesleges eszközöket, eladhatatlan árut. Az alábbiakban ez utóbbival kapcsolatban adunk tippeket.

Ha azt mondom, eladhatatlan áru, szinte biztos, hogy egy vállalkozó azt feleli rá: „selejtezés, kidobás”. Mint cikkünkből kiderül, a selejtezésnek nem feltétlenül a szemetes konténerben kell véget érnie.

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás divatáruboltot működtet, és raktárában az elmúlt néhány évben szépen összegyűltek a használható, jó minőségű, de már nem éppen divatos holmik. A cég az árubeszerzést közvetlenül az ELÁBÉ-ra számolja el, nem vezet folyamatosan készletnyilvántartást. Az év végi leltár adatai alapján meglévő készletet az ELÁBÉ számláról vezeti át a 2. számlaosztályba. Az ügyvezető úgy döntött, megszabadul a felesleges készlettől, miután az árut még leértékelve sem sikerült értékesíteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen számviteli teendőkkel kell számolni a selejtezés során, és hogyan lehet spórolni a társasági adón.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs