hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lázba hozta a cégeket az IFRS

  • adozona.hu

Továbbra is jelentős az érdeklődés a cégek körében a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabályokra (IFRS) áttérés iránt a Deloitte Magyarország tapasztalatai szerint.

A felmérésben megkérdezett társaságok 36 százaléka jelezte, hogy már át is tért (a 2018-as adatok szerint 197 cég), vagy tervezi az áttérést a következő három éven belül.

Veszprémi István, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere szerint az áttérés elsődleges kiváltó oka továbbra is az anyavállalat ez irányú preferenciája, illetve a jogszabályi előírás. Egyre hangsúlyosabb szempont ugyanakkor a külföldi piacok felé nyitás szándéka vagy az üzleti partnerek elvárásainak való megfelelés is.

A felmérésből ugyanakkor az is jól látszik, hogy sok társaság, amely az anyavállalati elvárás miatt készít ugyan az IFRS-nek megfelelő jelentéscsomagot, nem tervezi az áttérést, mivel a jelenlegi "duál" beszámolási rendszere már évek óta bejáratottan és jól működik - tette hozzá.

A felmérésből az is egyértelműen kitűnik, hogy az adózási hatások felmérése és kidolgozása továbbra is jelentős feladat az áttérő társaságok számára. A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy a tervezett áttérést megelőzően szükséges lesz feltételes adómegállapítást, illetve állásfoglalást kérni az IFRS-hez kapcsolódó adószabályok tekintetében.

A megkérdezettek közel fele szerint az áttéréshez szükséges felkészülésben mind adó, mind számviteli szempontból hiányosság észlelhető a társaságoknál. A Deloitte tapasztalatai szerint  e két aspektust érdemes egymással párhuzamosan felmérni és kezelni, hiszen például az adózási megfontolások hatással lehetnek bizonyos számviteli politikai döntésekre, és a specifikus adószabályok speciális, új analitikák kialakítását is szükségessé tehetik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31