hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kényszertörlés alatti cég számvitele, tartozásai

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Kényszertörléssel foglalkozó sorozatunk második részében azt elemezzük, hogy milyen számviteli feladatok vannak kényszertörlési eljárás alatt álló cég esetében, és mi a teendő a társasággal szembeni követelésekkel?

A kényszertörlési eljárás megindítását a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) alapján a cégbíróság rendeli el, ha

♦         a céget megszűntnek nyilvánítja [Ctv. 116. § (1) a) pont], vagy
♦         a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, és törlés iránti kérelmet nem terjesztett elő [Ctv. 116. § (1) b) pont], vagy
♦         a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye [Ctv. 116. § (1) d) pont].

2018. július 26-ától nem rendelhető el kényszertörlés amiatt, ha a cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre (a vonatkozó 116. § (1) c) pontot az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény helyezte hatályon kívül).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a kényszertörlés alatt lévő cég kötelezettségeivel és beszámolójával kapcsolatos feladatait! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el!

Az Alkotmánybíróság által megsemmisített Ctv.-előírásról itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivett vízfolyás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs