Elévült iratok megsemmisítésének módja

  • adozona.hu
1

Az elévülési időn túli iratok megsemmisítéséről elegendő egy belső jegyzőkönyv felvétele? Elég annyi, hogy adott cég, adott évi elévült iratait teljeskörűen megsemmisíti? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A megsemmisítés történhet akár úgy is, hogy a kályhában eltüzelem, vagy iratmegsemmisítővel ledarálva leadom papírgyűjtőben? Milyen probléma származhat abból, ha a cég nem vesz fel a megsemmisítésről jegyzőkönyvet? – sorolta kérdéseit olvasónk.

A bizonylatok megőrzésére vonatkozó számviteli szabályokat a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. paragrafusa tartalmazza. Ezen kívül számos speciális szabály merülhet fel, például a 2009. évi CLV. törvény a minősített adat védelméről, a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról, a 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről.

A megsemmisítést befolyásolhatja a kialakított GDPR szabályzatuk. Az adatvédelmet érintheti a megsemmisített iratok dokumentálása, ezért általában célszerű ezekről konkrét jegyzőkönyvet készíteni, amely hitelt érdemlően tartalmazza az azonosítást szolgáló részletezést. A megsemmisítés módja a saját szabályzatuknak megfelelőn történhet, amit szintén indokolt a jegyzőkönyvnek hiteles módon rögzítenie.

Esetleges problémák az adatvédelemből fakadóan származhatnak, de a nem hiteles megsemmisítés kapcsán mégis kikerült információknak, adatoknak polgári jogi, vagy egyéb (Btk.) következményei is lehetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Onari

Saját tapasztalatomat engedjék meg, hogy megosszam. A mi szabályzatunk úgy rendelkezik, hogy 8 évet tartunk meg (Szt törvénnyel harmonizáltan), a bérrel kapcsolatos dolgokat pedig külön tároljuk, azt "sose" semmisítjük meg, 50 évig őrizzük.
Korábban a Selejtezési jegyzőkönyvet elküldtük a területileg illetékes Levéltárba, aki azt jóváhagyta, engedélyt adott a selejtezésre, és azután daráltuk vagy zúzdába vittük a lesejeltezett dokumentumokat.
A legutóbbi levéltári válasz az volt, hogy nem kell többet megküldenünk a selejtezési jegyzőkönyvet, mert csak állami cégeknek kell.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Számlakiállítás több vevő esetén

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Karbantartás, felújítás, beruházás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X