hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elévült iratok megsemmisítésének módja

  • adozona.hu
1

Az elévülési időn túli iratok megsemmisítéséről elegendő egy belső jegyzőkönyv felvétele? Elég annyi, hogy adott cég, adott évi elévült iratait teljeskörűen megsemmisíti? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A megsemmisítés történhet akár úgy is, hogy a kályhában eltüzelem, vagy iratmegsemmisítővel ledarálva leadom papírgyűjtőben? Milyen probléma származhat abból, ha a cég nem vesz fel a megsemmisítésről jegyzőkönyvet? – sorolta kérdéseit olvasónk.

A bizonylatok megőrzésére vonatkozó számviteli szabályokat a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. paragrafusa tartalmazza. Ezen kívül számos speciális szabály merülhet fel, például a 2009. évi CLV. törvény a minősített adat védelméről, a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról, a 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről.

A megsemmisítést befolyásolhatja a kialakított GDPR szabályzatuk. Az adatvédelmet érintheti a megsemmisített iratok dokumentálása, ezért általában célszerű ezekről konkrét jegyzőkönyvet készíteni, amely hitelt érdemlően tartalmazza az azonosítást szolgáló részletezést. A megsemmisítés módja a saját szabályzatuknak megfelelőn történhet, amit szintén indokolt a jegyzőkönyvnek hiteles módon rögzítenie.

Esetleges problémák az adatvédelemből fakadóan származhatnak, de a nem hiteles megsemmisítés kapcsán mégis kikerült információknak, adatoknak polgári jogi, vagy egyéb (Btk.) következményei is lehetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Onari

Saját tapasztalatomat engedjék meg, hogy megosszam. A mi szabályzatunk úgy rendelkezik, hogy 8 évet tartunk meg (Szt törvénnyel harmonizáltan), a bérrel kapcsolatos dolgokat pedig külön tároljuk, azt "sose" semmisítjük meg, 50 évig őrizzük.
Korábban a Selejtezési jegyzőkönyvet elküldtük a területileg illetékes Levéltárba, aki azt jóváhagyta, engedélyt adott a selejtezésre, és azután daráltuk vagy zúzdába vittük a lesejeltezett dokumentumokat.
A legutóbbi levéltári válasz az volt, hogy nem kell többet megküldenünk a selejtezési jegyzőkönyvet, mert csak állami cégeknek kell.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ültetvény értékesítése egyéni vállalkozásból

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Napelemes kiserőmű elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő kártalanítása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X