hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéb bevételek elszámolása a kettős könyvvitelben 2. – példákkal

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Kétrészes írásunkban az egyéb bevételek elszámolásának azon sajátos kérdéseit vizsgáljuk, melyek a gyakorlatban problémákat okozhatnak.

Az első részben ismertettük az egyéb bevételek körét, illetve azon tételeket, melyek elszámolása akkor lehetséges, ha azokat a mérlegkészítésig pénzügyileg is rendezik a tárgyévhez kapcsolódóan, továbbá a főszabály alóli kivételeket. Lássuk a többi tudnivalót! 

Az egyéb bevételként elszámolandó gazdasági események egy külön csoportját alkotják azok, melyeket az adott esemény bekövetkeztekor el kell határolni (passzív időbeli elhatárolásként), vagyis a bevételként való tényleges elszámolásuk halasztódik. Itt alapvetően olyan események találhatóak, melyek 2016-ot megelőzően a rendkívüli bevételek között szerepeltek.

Ezen bevételek elhatárolási kötelezettsége mögött alapvetően az összemérés elvét kell keresnünk, mely szerint: az adott időszak eredményének meghatározásakor a tevékenységek adott időszaki teljesítéseinek elismert bevételeit és a bevételeknek megfelelő költségeit (ráfordításait) kell számításba venni, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. A bevételeknek és a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek.

Az elhatárolandó egyéb bevétel tételek az alábbiak:

a) az elengedett kötelezettség összege akkor, ha az részesedésnek vagy értékpapírnak nem minősülő beszerzett eszközhöz kapcsolódik, legfeljebb az elengedett kötelezettséghez kapcsolódóan beszerzett eszköz könyv szerinti értékének összegéig,

b) fejlesztési célra – visszafizetési kötelezettség nélkül – kapott, pénzügyileg rendezett támogatás, véglegesen átvett pénzeszközök összege,

c) a térítés nélkül – visszaadási kötelezettség nélkül – átvett, az ajándékként, a hagyatékként kapott, a többletként fellelt, részesedésnek vagy értékpapírnak nem minősülő eszközök piaci – illetve jogszabály eltérő rendelkezése esetén a jogszabály szerinti – értéke,

d) a tartozásátvállalás során harmadik személy által – ellentételezés nélkül – átvállalt kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összege, ha az részesedésnek vagy értékpapírnak nem minősülő beszerzett eszközhöz kapcsolódik, legfeljebb az átvállalt kötelezettséghez kapcsolódóan beszerzett eszköz könyv szerinti értékének összegéig.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványt!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy a koronavírus okozta krízisben meggyengült vállalkozások fogódzót kapjanak, és a lehető leggyorsabban megtalálják a kiutat.

A fentiek alapján tehát az elengedett kötelezettség az elengedés napján ugyan egyéb bevételként számolandó el, de azonnal el is kell határolni, amennyiben részesedésnek, értékpapírnak nem minősülő eszközhöz kapcsolódik. A szóban forgó eszköz jellemzően valamilyen tárgyi eszköz vagy készlet lehet. Ha szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettséget engednek el, akkor az elhatárolás alapvetően nem jöhet szóba, az ilyen kötelezettségelengedés véglegesen elszámolandó egyéb bevételként.

Az elhatárolt összeg azonban nem lehet több, mint a kapcsolódó eszköz nyilvántartás szerinti értéke. Az elhatárolást pedig a kapcsolódó eszköz bekerülési értékének költségkénti elszámolásával kell megszüntetni, vagyis a bevétel elszámolása a költségelszámolással párhuzamosan történik meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy lássa a példákat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close