Beruházás és számvitel: mit lehet figyelembe venni a bekerülési érték meghatározásakor?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó

Az, hogy milyen kiadásokat, ráfordításokat veszünk figyelembe egy beruházás bekerülési értékében, a számviteli törvény betartásának elsődlegessége mellett, még számos egyéb szempontból is fontos. Az e tárgyban szakmai fórumokon feltett kérdésekből válogattunk, azok lényegén nem változtatva, de szükség szerint átalakítva, aktualizálva adjuk közre.

Beruházás és repülőjegy

Egy gazdasági társaságnál egy üzemcsarnok kiépítését, és a külföldről átvett technológiához szükséges – ugyancsak külföldről beszerzett – géppark telepítését célzó beruházás zajlik. Ezzel összefüggésben a cég egyik dolgozója kiküldetésben volt, amellyel kapcsolatban a repülőjegyet és a taxiköltséget a vezetőség szeretné a beruházásra terhelni, majd a gépek bekerülési értékeként elszámolni. Megtehetik ezt?

Mélyhűtőkamra az irodaházban

Egy jogi és pénzügyi tanácsadással foglalkozó gazdasági társaság saját használatára épít irodaházat. Az épülethez tartozóan üzemi konyha is működik majd, amelyhez mélyhűtőkamrát is építenek. Része lehet ennek költsége az irodaház bekerülési értékének?

Megjelent! Cégek megszűnése – adózási, számviteli és jogi kérdések című kiadvány

Csúszik a beruházás, az áramszolgáltató viszont számláz

Egy turisztikai szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaság folyamatban lévő beruházása külső okok miatt nem fejeződött be az eredetileg tervezett időben. A projektnek része egy elektromosjármű-töltőállomás, amellyel kapcsolatban a cég szerződést kötött az áramszolgáltatóval, kizárólag a töltőállomás ellátására. A lekötött árammennyiség után a szolgáltató lekötési díjat számláz, egészen addig, amíg a fogyasztás meg nem indul a töltőn keresztül. Mivel a számlázott időszak egy része még a beruházás folyamatát érinti, e költség része-e az állomás bekerülési értékének?

Cafeteria a beruházás értékében

Egy gazdasági társaság munkaviszonyban foglalkoztat műszaki ellenőröket, akiknek feladata a cég beruházásának felügyelete. E munkavállalók a munkabérükön felül különféle juttatásokat (cafeteria, kiküldetési költség, telefon, üzemanyag térítése) is kapnak. Ezek a juttatások és közterheik figyelembe vehetőek a beruházás értékében? A társaságnál a műszaki ellenőrökön kívül, további munkavállalók (az ingatlanfejlesztési projekten dolgozó igazgató, menedzserek, asszisztensek) is kizárólag a beruházással foglalkoznak. Az ő bérköltségük aktiválható-e az adott ingatlanra?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen ismertetjük, mit mond mindezekről a számviteli törvény!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink