hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor komolyan érdemes elgondolkodni fejlesztési tartalék képzésén

  • Kocziha Andrea, Partner, Managing Director, Moore Hungary

A társaságiadó-kötelezettség optimalizálásának egyik eszköze lehet a fejlesztési tartalék képzése. Cikkünkben a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó néhány gyakorlati kérdésre világítunk rá.

A fejlesztési tartalék a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) szerint az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege, de legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség. A társaságiadó-alap megállapítása során az adózás előtti eredmény a képzés évében csökkenthető a megképzett fejlesztési tartalék összegével. Ha a vállalkozás él a fejlesztési tartalék képzésének lehetőségével, az ebből megvalósuló beruházásokra a fejlesztési tartalék összegéig nem számolható el értékcsökkenés társaságiadó-szempontból, így a fejlesztési tartalék tulajdonképpen egy előrehozott, egyösszegű értékcsökkenés.

A vállalkozás a fejlesztési tartalékot a lekötés adóévét követő négy adóévben megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldhatja fel, de a beruházás nem lehet nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként, térítés nélkül átvett eszköz címén, vagy olyan tárgyi eszközzel kapcsolatos beruházás, amely tárgyi eszközre nem számolható el, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést.

Ha a vállalkozás nem, vagy nem teljesen használja fel a lekötött fejlesztési tartalék összegét a megadott határidőig, akkor a fel nem használt összeghez kapcsolódó, addig be nem fizetett társasági adót és az azzal összefüggésben keletkezett késedelmi pótlékot a lejárati dátumot követő első hónap utolsó napjáig kell megállapítani és megfizetni.

A fejlesztési tartalék képzésével kapcsolatban érdemes lehet átgondolni néhány gyakorlati kérdést is, az alábbiak szerint.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, hogyan számolható el értékcsökkenés fejlesztési tartalékból megvalósuló beruházásokra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink