hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: lehet-e könyvelni a NAV-nál bejelentett adatok alapján?

  • adozona.hu
1

Ha a könyvelőprogram a NAV online oldaláról letölti a bejövő számlákat, és van olyan számla köztük, amelyet az ügyfél nem adott le, akkor az az online bejelentett adatok alapján könyvelhető-e? Az áfája nem vonható le, de költségként költségként elszámolható-e a hiányzó számla ellenértéke, és a taóban, hipában elismert költség lesz-e? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A számviteli törvény (Szt.) 165. paragrafusának (2) bekezdése alapján a számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatokat bejegyezni. Szabályszerű az a bizonylat, amely az adott gazdasági műveletre (eseményre) vonatkozóan a könyvvitelben rögzítendő és a más jogszabályban előírt adatokat a valóságnak megfelelően, hiánytalanul tartalmazza, megfelel az Szt. 167. paragrafusában a bizonylat általános alaki és tartalmi követelményeiként előírtaknak, és amelyet – hiba esetén – az előírásoknak megfelelően javítottak.

Az áfatörvény 159. paragrafusa szerint az adóalany egy másik adóalany felé történő értékesítéséről főszabály szerint számát köteles kiállítani. Számla minden olyan okirat, amely megfelel az áfatörvény X. fejezetében meghatározott feltételeknek. Az áfatörvény 168/A paragrafusának (1) bekezdése alapján a számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzésére vonatkozó időszak végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.

Az XML egy formázás nélküli szöveges dokumentum, amelyet a könyvelőprogram könnyen fel tud dolgozni, így megkönnyítheti az adatrögzítést, de hiányoznak mellőle a szállítói számla képi információi. Az XML adat, amit az Online Számla oldalról le lehet kérni, tehát nem a bizonylat maga.

Tekintettel arra, hogy az online számla adatszolgáltatásba feltöltött, és a számla befogadója által lekérdezhető adatok sem a Szt., sem az áfatörvény szempontjából nem minősülnek bizonylatnak, ezért kizárólag ezen adatok alapján könyvelni nem lehet, illetve áfalevonási jog nem érvényesíthető. Ebből következően tehát sem a társasági adó, sem a helyi iparűzési adó esetén nem lesz elismert költség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ez a válasz megint nem sikerült jól.

Egyrészt a HASH kóddal kísért számla hiteles, ekkor maga az adat minősül számlának (lásd 1/2018 ITM rendelet).

Másrészt az adatok alapján bárki tud szabad szemmel megfigyelhető bizonylatképet alkotni, amit aztán rá lehet küldeni a revizorra.

Érdekes: az EU-ban nincs olyan adóhatóság, ami ezen a témán egy törvényes költség kapcsán fennakadna, de bezzeg a magyar... Ehh.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31