hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új javaslatok az EU pénzügyeire

  • MTI

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter támogatja a közös euróövezeti pénzügyminiszter és a külön euróövezeti adó gondolatát – írta szombaton megjelent számában a Der Spiegel című német hírmagazin, amely szerint Angela Merkel kancellár "kétkedve" viszonyul az elképzeléshez.

Francois Hollande francia államfő a napokban az euróövezeti gazdasági kormány felállítására tett javaslatot, Brüsszelben és Berlinben pedig az euróövezet adókivetési jogának megteremtéséről készülnek tervek, amelyek megvalósítása "tabudöntés" lenne, mindennek "vesztese" pedig Angela Merkel lehet – írta a Der Spiegel.

Az Európai Unió polgárai az integráció előrehaladtával megszokták, hogy a közösségi szintre, Brüsszelbe helyeznek nemzetállami döntési jogköröket, kompetenciákat, de az adókivetés jogának kérdésétől még a legelkötelezettebb uniópártiak is visszariadtak és azt mondták, hogy ennek a jognak inkább a tagállamoknál kell maradnia, mert a polgárok nem fogadnak el semmi más megoldást.

A görög válság viszont változást hozott, elterjed az a nézet, hogy nem zsarolhatna valamely kormány más tagállamokat, ha a bevételek és kiadások legalább egy részét központilag kezelnék, és ennek révén az Európai Bizottság végre önálló gazdaságpolitikát folytathatna, például az egész közösségben csökkenthetné az adókat, ha romlik a gazdasági helyzet.

Francois Hollande egy euróövezeti gazdasági kormány, valamint annak demokratikus ellenőrzésére egy parlament létrehozására tett javaslatot. Wolfgang Schäuble nyitott az elképzelésre, bár szerinte a párizsi terv "nem elég messzemenő". Minisztériumának szakemberei szerint az a fontos, hogy "az euróövezeti pénzügyminiszter rendelkezzen tartós, és mindenekelőtt bőséges saját bevételi forrással" – írta a Der Spiegel.

"Schäuble emberei hajlandóak lemondani jelentős nemzeti bevételekről az euróövezeti pénzügyminiszter javára" – tették hozzá a beszámolóban, amely szerint a berlini elképzelés alapján a tagországok az áfából vagy a jövedelemadóból származó bevétel egy részét engedhetnék át a brüsszeli pénzügyi tárcának. Arról is lehet szó, hogy a valutaunió közös pénzügyminiszterét felhatalmazzák arra, hogy az e két adónemből befolyó összegek általa meghatározott részét beszedje.

"Készen állunk arra, hogy komolyan megvitassuk ezeket a kérdéseket" – mondták a Der Spiegelnek a berlini pénzügyminisztériumban.

Angela Merkel mindehhez "szkeptikusan" viszonyul. A kancellár attól tart, hogy az euróövezetből végérvényesen "újraelosztási unió" – transzferunió lehet, amelyben a gazdag északi tagállamok pénze a kevésbé jómódú déli államokhoz áramlik, és tart attól is, hogy a tervek megoszthatják az EU-t, az euróövezeti országok és az eurózónán kívüli uniós tagállamok táborára szakíthatják a huszonnyolcakat.

Az új felvetések a Merkel-féle válságkezelő politika ellentétét is jelentik, hiszen a kancellár eddig rendre a kormányok egymás közötti megegyezésén alapuló megoldásokra törekedett – ilyen megállapodás révén állították fel például az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM) –, vagyis az állam-, illetve kormányfők testületét, az Európai Tanácsot tartotta az első számú szereplőnek, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek pedig a "másodhegedűs" szerepét szánta – írta a Der Spiegel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önkéntes pénztárakra rendkívüli kedvezmények

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Civil szervezet megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close