Új fejezet a nemzetközi adózásban: Magyarország 74 adóegyezménye módosul

  • adozona.hu

Összességében több ezer kétoldalú adóegyezmény módosulhat a Multilaterális Egyezményhez (angolul Multilateral Instrument, röviden MLI) csatlakozó országok esetében. Az MLI célja, hogy az egyes országok gyorsan és hatékonyan – kétoldalú diplomáciai tárgyalások nélkül – át tudják ültetni az OECD adóalap-erózió és nyereség-átcsoportosítás elleni ajánlásait a kétoldalú adóegyezményeikbe – hívja fel a figyelmet közleményében a Deloitte.

Technikailag az MLI-t aláíró országok kiválasztják azokat az államokat, amelyekkel fennálló adóegyezményüket módosítani kívánják, és megjelölik az MLI azon rendelkezését, amelyet be kívánnak emelni a megjelölt adóegyezményekbe. Ha két szerződő állam kölcsönösen megjelöli módosításra az egymással kötött adóegyezményét, és az MLI ugyanazon rendelkezéseit kívánják alkalmazni a közös adóegyezményükre vonatkozóan, akkor a változások életbe lépnek és alkalmazandók lesznek miután mindkét fél a belső joga alapján hatályba léptette az MLI alkalmazását.

Az eddig aláíró 95 ország közül már mintegy 63 ország ratifikálta az MLI-t, legutóbb Horvátország, Malajzia, Észtország és Barbados. A magyar Országgyűlés február 22-én fogadta el az MLI kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot, melynek nyomán Magyarország 74 adóegyezménye módosul, amennyiben minden érintett partnerország kihirdeti az MLI alkalmazását – magyarázza Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Az MLI hatálybalépésének időpontját a külügyminiszter fogja az MLI rendelkezései alapján megállapítani. A módosított adóegyezmények alkalmazásának kezdeti időpontja eltérő lesz, tekintettel arra, hogy az MLI hatályba lépésének időpontja az egyes partnerállamok tekintetében más és más. Az MLI speciális szabályai alapján azonban várható, hogy a módosítások 2022-ben már alkalmazandók lesznek azon partnerállamokkal kötött adóegyezmények esetében, ahol az MLI már hatályba lépett.

Magyarország az adóegyezmények módosítása tekintetében többnyire az OECD által meghatározott minimum követelményeket választotta. Ennek következtében radikális változások nem várhatók a Magyarországot is érintő nemzetközi adózási kérdésekben annak ellenére, hogy nagyszámú kétoldalú egyezmény módosul.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék utáni szochómentesség

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ápolási díj melletti munka

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close