hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új mentőövbe kapaszkodik Nagy-Britannia a Brexit után

  • adozona.hu

Nagy-Britannia hivatalosan csatlakozott az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) nevű szabadkereskedelmi szerveződéshez. A brit belépést véglegesítő jegyzőkönyvet vasárnap írta alá Kemi Badenoch üzleti és kereskedelmi miniszter.

Nagy-Britannia 2021. február 1-én, éppen egy évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után terjesztette be hivatalosan csatlakozási folyamodványát a CPTPP-hez. A csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást 11 ország képviselői 2018. március 8-án parafálták.

Az egyezménynek eredetileg tagja lett volna az Egyesült Államok is, de Donald Trump volt amerikai elnök 2017 januárjában, első munkahetének első napján aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján Washington kilépett a szervezetből.

Az ezután újraformált megállapodásnak Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, Vietnam és vasárnaptól - az első európai tagországként - Nagy-Britannia a tagja.

Az 500 millió lakosú CPTPP csoport évenként előállított együttes hazai összterméke (GDP) Nagy-Britannia nélkül hozzávetőleg 13 500 milliárd dollár volt; ez a világgazdasági szintű GDP-érték mintegy 13,4 százaléka. A brit csatlakozással ez az arány 15 százalékra emelkedik.

A megállapodás alapján a CPTPP csoportba irányuló brit áruexport több mint 99 százaléka – köztük az autók, a gépipari termékek, a sajtfélék, a csokoládé, valamint a gin és a whisky – zéró vámtarifával léphet be a tagországok piacára.

A Nagy-Britanniában gyártott autókat eddig 30 százalékos, a whiskyt 80 százalékos vám terhelte a CPTPP-országokban.

A tavaly szeptemberrel zárult tizenkét hónapban Nagy-Britannia összesen 60,5 milliárd font (26 510 milliárd forint) értékben exportált termékeket a CPTPP-piacra.

A brit kormány vasárnap ismertetett adatai szerint Nagy-Britanniában 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak olyan vállalatok, amelyeknek székhelye valamelyik CPTPP-tagországban van, és ezek a cégek a brit üzleti szektor éves forgalmának 6,1 százalékát adják.

A 21 havi tárgyalássorozat és öt tárgyalási forduló után elért csatlakozási megállapodás Nagy-Britannia eddigi legnagyobb nemzetközi kereskedelmi egyezménye a Brexit óta.

A Downing Street előzetes becslése szerint a CPTPP-csatlakozás hosszabb távon 1,8 milliárd fonttal növeli a brit hazai össztermék értékét. A brit GDP-érték tavaly elérte a 2200 milliárd fontot, így a CPTPP-tagságtól remélt 1,8 milliárd font mindössze 0,08 százalékkal gyarapítja a brit gazdaság éves teljesítményét.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) számításai szerint a brit GDP-érték a Brexit miatt hosszú távon hozzávetőleg 4 százalékkal lesz alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az EU tagjaként ugyanebben az időtávlatban elérhetett volna.

Nagy-Britannia hosszú ideje szorgalmazza egy szabadkereskedelmi megállapodás kidolgozását az Egyesült Államokkal is, a Fehér Ház azonban többször is értésre adta, hogy ez jelenleg nem szerepel a Joe Biden elnök kormányzata által elsődleges fontosságúnak tekintett rövid távú célok között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink