hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató a Belaruszra vonatkozó korlátozó intézkedések módosításáról

  • adozona.hu

Felhívást tett közzé az adóhatóság honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám főosztályának vezetője a Belaruszra vonatkozó korlátozó intézkedések módosításáról.

Június 25-ei hatállyal módosultak a Belaruszra vonatkozó uniós korlátozó intézkedések.

A jogszabályváltozás lényegesebb elemei a következők:

1. Tilos közvetlenül vagy közvetve, belorusz természetes vagy jogi személynek, szervezetnek, szervnek, vagy belaruszbeli felhasználásra a 2021/1030/EU tanácsi rendelet IV. mellékletében szereplő berendezést, technológiát vagy szoftvert kivinni, függetlenül attól, hogy az EU-ból származik-e vagy sem (kivéve, ha erre az illetékes tagállami hatóság engedélyt ad).

2. Tilos közvetlenül vagy közvetve, belorusz természetes vagy jogi személynek, szervezetnek, szervnek, vagy belaruszbeli felhasználásra kettős felhasználású termékeket és technológiát kivinni, ha azokat katonai felhasználásra vagy katonai végfelhasználó számára szánják vagy szánhatják, függetlenül attól, hogy az EU-ból származnak-e vagy sem.

Az illetékes tagállami hatóságok engedélyezhetik a kivitelt a 2021. június 25. előtt megkötött szerződés vagy az ilyen szerződés teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések alapján.

Tilos továbbá közvetlenül vagy közvetve, a 2021/1030/EU tanácsi rendelet V. mellékletében felsorolt belorusz személyeknek, szervezeteknek vagy szerveknek kettős felhasználású termékeket és technológiát kivinni, függetlenül attól, hogy az EU-ból származnak-e vagy sem.

A tilalmak nem alkalmazandók az atomenergia polgári célú felhasználásának biztosítását szolgáló, nem katonai célú felhasználásra vagy nem katonai végfelhasználónak szánt kettős felhasználású termékek és technológiák kivitelére.

A tilalmak nem érintik a 2021. június 25. előtt megkötött szerződések vagy az ilyen szerződések teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések teljesítését.

3. Tilos a Belaruszból származó, valamint onnan exportált, a 2021/1030/EU tanácsi rendelet VII. mellékletében szereplő kőolajtermékek behozatala az EU-ba.

Tilos továbbá olyan kőolajtermékek vásárlása, amelyek Belaruszban találhatók, vagy amelyek onnan származnak.

Szintén tilos a kőolajtermékek szállítása, ha azok Belaruszból származnak, vagy azokat onnan exportálják bármely más országba.

A tilalmak nem alkalmazandók olyan kőolajtermékek vásárlásaira, amelyek a belorusz vásárlók vagy a belorusz humanitárius projektek alapvető szükségleteit hivatottak kielégíteni.

4. Tilos a 2021/1030/EU tanácsi rendelet VIII. mellékletében felsorolt kálium-klorid-, azaz hamuzsírtermékek közvetlen vagy közvetett behozatala Belaruszból, függetlenül attól, hogy ezek onnan származnak-e vagy sem.

A tilalmak nem érintik a 2021. június 25. előtt megkötött szerződések vagy azok teljesítéséhez szükséges kiegészítő szerződések teljesítését.

A részletes szabályokat a 2021/1030/EU tanácsi rendelet tartalmazza.

A korlátozások által érintetteknek célszerű felvenniük a kapcsolatot a kettős felhasználású termékek forgalmának hazai engedélyezését végző Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Exportellenőrzési Osztályával a következő elérhetőségeken.

Cím: 1124 Budapest, Németvölgyi út 24.

Telefon: 06-1-4585-5599, 06-1-458-5583, 06-1-458-5807

E-mail: [email protected]

A BFKH tájékoztatást adott ki a jogszabályváltozásról, amely az alábbi címen elérhető:

https://mkeh.gov.hu/news/2021/06/25/-eu-szankciok-feheroroszorszagra

Szintén javasolt felvenni a kapcsolatot a termésnövelő anyagok forgalmának hazai engedélyezését végző, illetve a műtrágyák hatósági felügyeletét is ellátó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságával a következő elérhetőségeken.

Cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145

Telefon: 06-1-309-1011

E-mail: [email protected]

A jogszabályváltozással kapcsolatban az EU Tanács sajtóközleménye ITT olvasható.

A felhívás a kiadmányozás napjától érvényes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs