hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még az idén hatályba lép a magyar-amerikai adóügyi megállapodás

  • adozona.hu

A már kihirdetett magyar-amerikai adóügyi megállapodás a mintegy 105 ezer magyar munkavállalót foglalkoztató, ezerhétszáz amerikai cég magyar leányvállalatának hozhat jelentős adminisztrációs könnyebbséget. A bürokratikus terhek csökkentése mellett az adóegyezmény biztosítja azt is, hogy az adóhivatal a lehető leghatékonyabban lépjen fel az esetleges nemzetközi adóelkerüléssel szemben – közölte honlapján a Pénzügyminisztérium.

Az adóügyi megállapodás jelentős könnyebbséget hozhat az érintett cégeknek. Az amerikai anyavállalattal bíró magyar leányvállalatok ugyanis mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Az egyezmény még az idén hatályba is lép, így már az idei országjelentéseket sem kell elkészíteni.

A Pénzügyminisztérium az adódiplomáciai eszközöket felhasználva a nemzetközi színtéren is mindent elkövet az adóadminisztráció csökkentése érdekében. A már kihirdetett adóügyi megállapodással sikerült azt elérni, hogy ne a leányvállalatoknak kelljen minden évben az országonkénti jelentések elkészítésével bíbelődni, és megküldeni azt Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Ez most már – köszönhetően az egyezménynek – egy automatikus folyamat lesz, a NAV az amerikai adóhatóságtól kapja meg közvetlenül az előírt információkat.

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között az országonkénti jelentések cseréjéről szóló Megállapodást (adóügyi megállapodás) 2018. október 25-én Varga Mihály pénzügyminiszter írta alá. Az erről szóló törvény már megjelent a Magyar Közlönyben, a hatálybalépéshez még az amerikai fél hivatalos írásbeli értesítésére van szükség. Azt, hogy pontosan milyen adatokat kell átadni, az elmúlt héten már aláírt magyar-amerikai Hatóságközi Megállapodás tartalmazza, amely meghatározza az országonkénti jelentések részletes tartalmát és egyéb technikai részleteit is.

Az adóügyi egyezmény az ország gazdasági növekedését is segítheti, hiszen az Egyesült Államok az első számú exportpartnere Magyarországnak Európán kívül. Az amerikai vállalatok pedig az egyik legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik hazánkban, több mint 1700 amerikai vállalat mintegy 105 ezer magyar embernek ad munkát – olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink