hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell adózni a külföldi kamat után? Buktatók, tanácsok

  • Erdős Gabriella

A tájékozatlan magánszemély akár 35 százalék adót is fizethet a magyar 16 százalék szja helyett a külföldi pénzintézetnél elhelyezett betétjéből származó kamatjövedelmére, amennyiben nem tette meg a megfelelő lépéseket.

Egy nemzetközi jogügylet mindig több állam joghatóságát érinti, éppen ezért több államnak lehet adókivetési joga az adott jövedelemmel kapcsolatban. Kamatjövedelem esetén általában a kifizető forrásadót von le a kifizető (forrás) állam szabályai szerint. A magánszemély ettől teljesen függetlenül bevallja és leadózza a jövedelmet abban az országban, ahol belföldi illetőségű (jellemzően ott ahol állandó lakóhelyén lakik). Azt, hogy az adót le szabad-e vonni, illetve a  külföldön megfizetett adót figyelembe lehet-e venni és milyen mértékig a magyar adókötelezettség teljesítésében részben a hazai jog, részben a nemzetközi jog szabályozza. EU tagállamból származó kamatjövedelem esetén a nemzetközi jog jelenti egyrészt az adott országgal kötött adóegyezményt, másrészt a megtakarításokból származó kamatjövedelem adóztatásáról szóló 2003/48/EK irányelvet.

Az EU irányelv célja, hogy a kamatjövedelem csak az illetőség országában adózzon, ott azonban biztosan bevallásra és adóztatásra kerüljön. Ezt az irányelv alapesetben úgy éri el, hogy a kifizetőknek megtiltja a forrásadó levonását, de egyben kötelezi őket információszolgáltatásra. Van azonban néhány kivétel, Belgium, Luxemburg és Ausztria továbbra is levonhat forrásadót, kivéve, ha a magánszemély az irányelv szabályainak alkalmazását kéri. A szabályok szerint kétféleképpen lehet ezen országok esetén a magánszemély kérésére az irányelvet alkalmazni. Vagy az alapszabályt alkalmazzák, vagy a magánszemélynek kell a saját adóhatósága felé adatot szolgáltatnia és az erről szóló igazolást kell a banknak bemutatnia. Nézzünk néhány példát arra, hogy hogyan is működik az irányelv.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs