hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóparadicsomok: frissítette az EU a nem együttműködő országok és területek jegyzékét

  • adozona.hu

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelyből törölte a Seychelle-szigeteket, a Nagy-Britannia tengerentúli területének számító, a Kis-Antillák szigetcsoporthoz tartozó Anguilla szigetet, valamint a szintén a Karib-térségben található Dominikai Közösséget, a listán kilenc joghatóság maradt.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülését követően közölte: a három felsorolt ország, illetve terület már a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek szükségesek a jó adóügyi kormányzás uniós elveinek való megfeleléshez.

A listán Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Palau, Panama, Guam, Fiji (Fidzsi-szigetek), valamint a Virgin-szigetek szerepel, mert a tanács indoklása szerint ezek a joghatóságok nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak.

A jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett vállalásaikat.

Azok az országok, illetve területek, amelyek még nem felelnek meg az összes nemzetközi adóügyi standardnak, de kötelezettséget vállaltak reformok végrehajtására, együttműködőnek minősülnek, és az aktuális helyzet áttekintéséről szóló külön dokumentumban szerepelnek.

Ezekkel összefüggésben a tanács arról tájékoztatott, hogy Costa Rica, Hongkong, Malajzia, Észak -Macedónia, Katar és Uruguay még nem felelnek meg az összes nemzetközi adózási szabványnak, de elkötelezték magukat az adóügyi jó kormányzás elveinek végrehajtása mellett. Ausztrália, Szváziföld és a Maldív-szigetek minden adóügyi kötelezettségét teljesítette, ezért ezeket az országokat el kell távolítani a dokumentumból.

Emellett emlékeztettek: a legutóbbi, februári felülvizsgálat alkalmával a tanács felkérte Törökországot, hogy hárítsa el az adóügyi információcsere akadályait és aktiválja automatikus információcsere-kapcsolatát mind a 27 uniós tagállammal. Annak ellenére, hogy azóta számos előrelépés történt, további intézkedésekre van szükség Ankara részéről – tették hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink