hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ernst&Young: további adóemelések várhatók Európában

  • MTI

Folytatódik a jövedékiadó- és áfaemelési trend az Európai Unióban, s tendenciává vált a banki tranzakciós adó bevezetése is, így a fogyasztóknak további áremelkedésre, a cégeknek az adminisztratív terhek növekedésére kell készülniük - derül ki az Ernst & Young könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából.

A kutatási eredmények szerint tavalyi és idei adózási tendenciává vált a banki tranzakciós adó: a tavalyi magyarországi és franciaországi bevezetést követően idén és jövőre 12 további uniós tagállam csatlakozhat a trendhez.

A válság arra készteti a kormányokat, hogy fenntartható módon hozzák egyensúlyba a gazdaságot és serkentsék a növekedést is, ezért a közvetett adók további térnyerése várható világszerte és Európában. A kormányok igyekeznek növelni az adóbeszedés hatékonyságát és fokozzák az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelmet - idézi a közlemény Heinczinger Róbertet, az Ernst & Young adópartnerét.
   
A válság hatására világszerte megfigyelhető a forgalmi adók emelkedése, az Európai Unióban azonban különösen nagymértékű a növekedésük. 2008 és 2012 között a forgalmi adók EU-s átlaga 19,5 százalékról 21 százalékra változott. A trend pedig tovább folytatódik a tagállamokban: 2013-ban és 2014-ben Cipruson, Csehországban, Franciaországban, Finnországban, Lengyelországban, Olaszországban és Szlovéniában is emelkedik az áfa mértéke. Emellett a forgalmi adók köre is változik, számos kivétel szűnik meg az uniós tagállamokban - mutat rá az Ernst & Young Közvetett Adók 2013 című elemzése.
   
A nemzetközi tanácsadó cég elemzése rámutat arra is, hogy a trend egyértelműen a fogyasztói árak növekedését jelenti majd, de az üzleti élet számára is jelentős kihívásokat tartogat. A cégeknek figyelniük kell arra, hogy a változtatásokhoz igazítsák a könyvelési és beszámolási folyamataikat, ami sokszor az informatikai és adminisztrációs terhek növekedését jelenti. A vállalatok helyzetét tovább nehezíti, hogy az ilyen változtatások sok hibalehetőséget hordoznak magukban, amelyek következtében akár komoly bírságokat is kiszabhatnak rájuk az adóhatóságok.
   
A jövedéki adók szintje is jelentősen emelkedett Európában, habár világszinten csökkenés tapasztalható. Ez a folyamat folytatódik idén is, hiszen a legtöbb uniós tagállamban tovább emelkedik a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója - olvasható a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Indiai tag-ügyvezető tajszáma

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close