hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztria kitart a Svájccal kötendő kétoldalú adóegyezmény mellett

  • MTI

Ausztria az EU fenntartásai ellenére is kitart amellett, hogy kétoldalú egyezményt kössön Svájccal az ottani osztrák bankbetétek adózásáról és ezzel javítsa költségvetési egyenlegét - derült ki egy osztrák illetékes szerdai nyilatkozatából.

"Nem várhatjuk meg, amíg az EU minden adókérdést végigtárgyal Svájccal" - mondta Andreas Schieder pénzügyi államtitkár az ORF rádiónak. Ehhez eddig húsz évre volt szükség, s Ausztriának ez túl sok - tette hozzá.
   
Az EU közös egyezményt akar tető alá hozni Svájccal. Az osztrák média beszámolói szerint Algirdas Schemeta adóügyi biztos az uniós pénzügyminiszterekhez eljuttatott keddi levelében figyelmeztetett erre és intett attól, hogy a tagállamok kétoldalú megállapodásokban szabályozzanak olyan témákat, amelyekre már egységes uniós szabályozás létezik vagy előkészítés alatt áll ilyen.
   
Bécs azt reméli, hogy egy kétoldalú egyezmény révén 1,1 milliárd euró adóbevételhez jutna a vele szomszédos országban tartott, eddig le nem adózott jövedelmekből. Az összeg szerepel a hamarosan a parlament elé kerülő ötéves költségvetési konszolidációs programban is.
   
Becslések szerint mintegy 12 milliárd eurónyi vagyont tartanak osztrák adóalanyok svájci bankszámlákon, részben adózatlanul. Az egyezmény az elmaradt kamatadó utólagos megfizetésére ösztönzi a számlatulajdonosokat. Az ügyfél megőrizheti névtelenségét és elkerülheti a hatósági eljárást, ha önfeljelentést tesz. Ilyen megállapodást kötött nemrégiben Nagy-Britannia és Németország, s Ausztria mellett Görögország is tervezi, az EU-s egyezmény ezzel szemben automatikus kölcsönös adatközlést is előírna.
   
Algirdas a levelében azzal érvelt, hogy az EU erős közös szabályokkal rendelkezik az adóelkerülés megakadályozására. Schieder ezt vitatta. "Ha ez így lenne, a Svájcban tartott osztrák milliárdok után már régen megfizették volna az adót" - fogalmazott.
   
Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt hónapokkal ezelőtt elakadt az adócsalás elleni küzdelemben szerepet játszó kamatadó-irányelv módosítása. Bécs csak azzal a feltétellel járulna hozzá a módosításhoz, ha Svájc, Andorra, Liechtenstein, Monaco és San Marino is ugyanilyen transzparencia-szabályokat vezetne be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs