hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfacsalás: általános fordított adózás lehet az ellenszer?

  • adozona.hu
1

Elsőként Csehország számára kívánja lehetővé tenni az általános fordított adózás alkalmazását az Európai Bizottság 2019. június 21-én közzétett ajánlása szerint. Kérdés, hogy ennek milyen hatása lehet Magyarországra.

Az általános fordított adózás azt jelenti, hogy a társaságok nem terhelnek áfát egymásra, vagyis a számlát áfa felszámítása nélkül állítja ki az eladó, az adót pedig a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hozzáadottérték-adó (héa) irányelv módosítását, mely szerint a tagállamok 2022. június 30-áig előírhatják a fordított adózás alkalmazását a belföldi adóalanyok között teljesülő ügyletek esetén. Az átmeneti szabályt csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet majd alkalmazni, amennyiben arra az Európai Bizottság felhatalmazást ad.

A módosítást Csehország kérelmezte, ennek hátterében az áfacsalások növekvő tendenciája és az ezzel szembeni küzdelem hatékonyságának növelése állt. Az Európai Bizottság ajánlásából kiderült, hogy Csehország esetében az adócsalás mértéke az európai átlagérték fölött van, ezért igényük az általános fordított adózás bevezetésére megalapozott. Ezen felül esetükben teljesül valamennyi szigorú feltétel, mely lehetővé tette a fordított adózás bevezetésének kérelmezését – magyarázza Aracsi Bernadett, a Deloitte adóosztályának szenior tanácsadója.

Az általános fordított adózás bevezetése hatással lehet Magyarországra?

A jogalkotó már az új lehetőség kidolgozásakor számított rá, hogy az általános fordított adózás bevezetése egy tagállamban könnyen átterelheti a körhintacsalásokat egy másik, szomszédos tagállamba.

A legelső javaslat lehetővé tette volna, hogy azon tagállamok, amelyek esetében negatív hatás érezhető a más országokban bevezetett fordított adózás miatt, akkor is kérelmezhessék az általános fordított adózás alkalmazását, ha egyébként nem felelnek meg valamennyi feltételnek. A végleges jogszabály azonban ezt a lehetőséget eltörölve, kizárólag szigorú feltételek megléte esetén engedi meg az általános fordított adózás bevezetését.

Csehország az említett kérelmét 2019. március 22-én nyújtotta be, tehát elmondható, hogy relatíve gyorsan befejeződött az előzetes eljárás. Az általános fordított adózás Csehországban történő bevezetésének következményei Magyarországra is hatással lehetnek – véli Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere. Azzal együtt ugyanis, hogy Csehországban csökken az adócsalások száma, elképzelhető, hogy növekedésre lehet majd számítani ezen a téren a környező országok, így akár Magyarország esetében is. Az utóbbi években bevezetett számos adatszolgáltatás eredményeképpen azonban Magyarországon nem lesz könnyű dolguk az áfacsalóknak – teszi hozzá a szakértő.

Éppen ezért a héairányelv módosítása úgy rendelkezik, hogy ha legalább egy tagállam alkalmazza az általános fordított adózást, akkor a nem alkalmazó tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy jelentést nyújtsanak be az Európai Bizottságnak a területükön érzékelhető hatásokról. Ezzel összefüggésben az Európai Tanács lehetőséget kapott a „vészfék behúzására”, azaz hatályon kívül helyezhet minden általános fordított adózást engedélyező határozatot, ha annak negatív hatásai érzékelhetők a fordított adózást nem alkalmazó országokban.

Az Európai Unió Tanácsa október 2-án megállapodásra jutott arról a javaslatról, amely a héacsalás hatékonyabb megelőzése érdekében lehetővé teszi a rendes héaszabályoktól való átmeneti eltérést. Az irányelv értelmében azok a tagállamok, amelyeket a legsúlyosabban érint a héacsalás problémája, ideiglenes jelleggel általános fordított héafizetési mechanizmust alkalmazhatnak.

A tagállamok az alábbiak szerint alkalmazhatják az általános fordított adózási mechanizmust (ÁFAM):

– csak a termékek és szolgáltatások 17 500 euró feletti ügyletenkénti értékű belföldi értékesítésére

– csak 2022. június 30-áig, továbbá

– igen szigorú technikai feltételek mellett.

E feltételek egyike, hogy csak azok a tagállamok alkalmazhatják a mechanizmust, amelyek héabevétel-kiesésének legalább 25 százalékát körhintacsalás okozza. A tagállamok egyebek közt kötelesek lesznek megfelelő és hatékony elektronikus jelentéstételi kötelezettségeket előírni valamennyi adóalany, különösen a mechanizmus által érintett adóalanyok számára – olvasható az Európai Unió Tanácsának honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
BornToBePuli

Félrevezető az első mondatban a társaságok szó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pályázat kertében kifizetett pénznyeremény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close