hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A jogállamiság hatékonyabb ellenőrzéséről tárgyalhat az Európai Bizottság

  • adozona.hu

Nyilvántartásba veszi az Európai Bizottság a jogállamiság hatékonyabb ellenőrzését célzó, Tiszteletet a jogállamiságnak az Európai Unióban nevű polgári kezdeményezést – közölte szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, a minőségi jogalkotás, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagja.

A kezdeményezés ismertetője szerint a cél objektív és pártatlan értékelési mechanizmus létrehozása annak ellenőrzésére, hogy az Európai Unió értékeit valamennyi tagállam megfelelő módon alkalmazza.

A szervezők a kezdeményezés által arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy biztosítson az Európai Unió számára általános jogszabályi hátteret a jogállamisághoz kapcsolódó nemzeti rendelkezések gyakorlati alkalmazásának ellenőrzésére. A szervezők célja ezenfelül a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködésre vonatkozó európai jogszabályok – például az európai elfogatóparancs – érvényesítésének elősegítése, és az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége szerepének megerősítése.

Timmermans elmondta azt is, az Európai Bizottság vitafolyamatot indított az Európai Unión belüli jogállamiság további erősítését célzó lehetséges következő lépésekről. Mint közölte, az uniós szerződések értelmében az Európai Bizottság jogi aktusokat javasolhat a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséggel kapcsolatos uniós politikák tagállamok általi végrehajtásának értékelésére, valamint az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének megerősítésére. Az Európai Bizottság ezért jogi szempontból elfogadhatónak ítélte a kezdeményezést, és annak nyilvántartásba vétele mellett döntött. A folyamat jelenlegi szakaszában a bizottság nem elemezte a kezdeményezés érdemi tartalmát, csak annak jogi elfogadhatóságát – tette hozzá.

A bizottsági közlemény szerint a kezdeményezést hivatalosan április 8-án veszik nyilvántartásba. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek, de a döntést mindenképpen indokolnia kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs