hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

75 százalékos adókulcs is lesz Franciaországban

  • MTI

"Példa nélküli" megtakarítást kér jövőre a francia kormány a lakosságtól annak érdekében, hogy az államháztartási hiány 2013-ban ne haladja meg a GDP-arányos 3 százalékot. A pénteki kormányülésen elfogadott költségvetési tervezet 36,9 milliárd eurós adóemelést és kiadáscsökkentést irányoz elő.

Az előző évek megszorítási politikájánál is jelentősebb, szavai szerint az elmúlt harminc év legjelentősebb erőfeszítését kéri a franciáktól Francois Hollande államfő. Elemzők véleménye szerint a francia kormány még soha nem kért akkora megtakarítást a lakosságtól, mint amekkora jövőre vár az országra.
   
Ez egy harcos büdzsé a fokozatosan emelkedő államháztartási hiány leküzdésére, valamint a társadalmi igazságosság, a gazdasági növekedés és a jövő előkészítése érdekében - hangsúlyozta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a kormányülést követően.
   
A tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), 10-et pedig a nagyobb vállalkozásoktól szednek be; a kis- és középvállalkozásokra nem vonatkoznak az új terhek. Ehhez jön hozzá még a vállalkozások számára már nyáron megszavazott 4,4 százalékos adóemelés, az osztalékokra.
   
A pénzügyminisztérium számításai szerint 4,1 millió háztartásban növekedni fognak az adóterhek, míg 8,5 millió családnak arányosan kevesebb adót kell majd fizetnie. A miniszterelnök szerint az adóemelés tízből kilenc franciát nem fog érinteni.
   
Emellett az állami kiadások 10 milliárd euróval csökkennek, a társadalombiztosítás büdzséje pedig 2,5 milliárd euróval.
   
A minisztériumoknál összesen 13 ezerrel csökken a foglalkoztatottak száma, a legtöbb munkahely a védelmi tárcánál (7.200) és a gazdasági minisztériumban (2.300) szűnik meg, az oktatási tárcánál viszont több mint 10 ezer új állás létesül. A kultúrára 4, a sportra 6, az egészségügyre 8, a mezőgazdaságra pedig 10 százalékkal kevesebb pénz jut jövőre, mint az idén.
   
Franciaország államadóssága az öt évvel ezelőtti 64,2 százalékról ez év júniusára elérte a GDP 91 százalékát. A kormány tervei szerint ez 2013 végére 90,6 százalékra csökkenhet.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink