hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betegszabadság, pihenőidő: mikor, hogyan kell számolni?

  • Adózóna

Mikor, mit kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál? Szabályos-e felgyűlt pihenőidőt egybe kiadni? Olvasóink kérdéseire Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Március 12-től 19-éig betegszabadságon volt egy munkaviszonyos dolgozóm. A 15. nap betegszabadságnak minősül, ,de a 16. nap, ami áthelyezett pihenőnap arra mit számolhatok el? Hány nap betegszabadságot használ el ez idő alatt a dolgozó, 4,5? A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni és ez alapján a betegszabadságot kizárólag munkanapokra kell kiadni. A munkaszüneti nap azonban ilyen esetben munkanapnak minősül.  A 7/2010 (XII.14 NGM rendelet alapján a március 14 pihenőnapnak, 19-e munkanapnak minősül, március 16-át akkor kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál, amennyiben az munkanap volt.

A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni, és ez alapján a betegszabadságot kizárólag munkanapokra kell kiadni. A munkaszüneti nap azonban ilyen esetben munkanapnak minősül. 7/2010 (XII.14 NGM rendelet alapján a március 14 pihenőnapnak, 19-e munkanapnak minősül, március 16-át akkor kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál, amennyiben az munkanap volt.

Megszakítás nélküli munkarend

Egy cég (megszakítás nélküli munkarendben üzemel-szálloda) 6 havi munkaidőkeretben szeretne foglalkoztatni egy szakácsot, aki mindennap 10-21-ig dolgozna. Szabályos-e, ha a munkaidőkeret végén egyben adja ki a felgyülemlett pihenőidőt?

Ez nem minősül szabályosnak. A munkavállaló legfeljebb napi 12 órát dolgozhat, de a munkáltató munkaidőkeret alkalmazásával sem lépheti túl a heti 40 órát. Más esetekben, például készenléti jellegű munkakör betöltésénél, ez heti 60 órában van maximalizálva, de a szakács munkakör nem minősül ilyen jellegű munkakörnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X