hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betegszabadság, pihenőidő: mikor, hogyan kell számolni?

  • Adózóna

Mikor, mit kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál? Szabályos-e felgyűlt pihenőidőt egybe kiadni? Olvasóink kérdéseire Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Március 12-től 19-éig betegszabadságon volt egy munkaviszonyos dolgozóm. A 15. nap betegszabadságnak minősül, ,de a 16. nap, ami áthelyezett pihenőnap arra mit számolhatok el? Hány nap betegszabadságot használ el ez idő alatt a dolgozó, 4,5? A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni és ez alapján a betegszabadságot kizárólag munkanapokra kell kiadni. A munkaszüneti nap azonban ilyen esetben munkanapnak minősül.  A 7/2010 (XII.14 NGM rendelet alapján a március 14 pihenőnapnak, 19-e munkanapnak minősül, március 16-át akkor kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál, amennyiben az munkanap volt.

A betegszabadság kiadásánál a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokat kell figyelembe venni, és ez alapján a betegszabadságot kizárólag munkanapokra kell kiadni. A munkaszüneti nap azonban ilyen esetben munkanapnak minősül. 7/2010 (XII.14 NGM rendelet alapján a március 14 pihenőnapnak, 19-e munkanapnak minősül, március 16-át akkor kell figyelembe venni a betegszabadság kiadásánál, amennyiben az munkanap volt.

Megszakítás nélküli munkarend

Egy cég (megszakítás nélküli munkarendben üzemel-szálloda) 6 havi munkaidőkeretben szeretne foglalkoztatni egy szakácsot, aki mindennap 10-21-ig dolgozna. Szabályos-e, ha a munkaidőkeret végén egyben adja ki a felgyülemlett pihenőidőt?

Ez nem minősül szabályosnak. A munkavállaló legfeljebb napi 12 órát dolgozhat, de a munkáltató munkaidőkeret alkalmazásával sem lépheti túl a heti 40 órát. Más esetekben, például készenléti jellegű munkakör betöltésénél, ez heti 60 órában van maximalizálva, de a szakács munkakör nem minősül ilyen jellegű munkakörnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close