hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zaklató helyett a feljelentő repült: így lehet kirúgni a közalkalmazottakat

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Több cikk jelent meg az elmúlt hetekben egy soroksári középiskolai esetről, amikor egy pedagógus az egyik tanár és több tanuló elmondása szerint szexuálisan zaklatta a diáklányokat. A tanárnőnek, aki ezt nyilvánosságra hozta, néhány nap múlva – pedagógushoz nem méltó viselkedéssel és munkájának elhanyagolásával indokolva – megszüntették a jogviszonyát.

A pontos tényállásról, a jogviszony megszüntetésének módjáról, indokolásáról nincs tudomásom, így nem tudok, de nem is feladatom állást foglalni a kérdésben, célom a vonatkozó szabályozás ismertetése és a tanulság levonása a konkrét eseten keresztül. A cikk alapjául a közalkalmazotti jogviszony (és nem az eset szerinti munkaviszony) szolgál.

Mi a valódi indok?

A határozatlan időtartamú közalkalmazotti jogviszony – a próbaidő eltelte után – a munkáltató által egyoldalúan felmentéssel és rendkívüli felmentéssel szüntethető meg. Bármelyik módot is választja a munkáltató, nyilatkozatát köteles indokolni. Az írásbeli indokolásból a felmentés okának világosan ki kell derülnie. Az indoknak komolynak és meggyőzőnek kell lennie.

Ennek azért van óriási jelentősége, mert ha az indoklással a közalkalmazott nem ért egyet, és munkaügyi bírósághoz fordul, a perben a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű. Ha ezen kötelezettségének nem tud eleget tenni, köteles megtéríteni a jogviszony jogellenes megszüntetésével okozott kárt, mely elérheti a közalkalmazott 12 havi távolléti díjának összegét.

Ha a munkáltató sikeresen megvédi állítását, az sem zárja ki a jogellenes megszüntetést. Amennyiben ugyanis a közalkalmazott tudja bizonyítani, hogy a munkáltató eljárása joggal való visszaélést valósít meg, abban az esetben is pert nyerhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, milyen indokkal mentheti fel a munkáltató a közalkalmazottakat, és, hogy miért nem túl könnyű elküldeni a zaklatót sem.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs