hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ukrán menekült foglalkoztatása szakképesítést igazoló dokumentum nélkül

  • adozona.hu

Útlevéllel rendelkező ukrán menekült munkát vállalna Magyarországon, egy cég karosszérialakatos munkakörben tudná foglalkoztatni. Szakmai képesítéséről papírt nem tud felmutatni. Kérdéses, hogy alkalmas lesz-e a munkakör betöltésére. Alkalmazhatja-e a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szóló 86/2022. kormányrendelet szerint a menedékes Magyarország területén engedélymentesen jogosult munkát vállalni, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.

További könnyítés, hogy a felsorolt foglalkozások közé nem tartozó munkakörben a munkavállalási engedélyt a vonatkozó rendelet (a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről, valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről, és a munkabér megtérítéséről szóló 445/2013. kormányrendelet) adott pontjaiban meghatározott szempontok vizsgálata nélkül kell kiadni. Így például nincs szükség érvényes munkaerőigényre, a munkavállalási engedély iránti kérelmet nem kell elutasítani, ha adott feltételek nem teljesülnek. A menedékes foglalkoztatásának bejelentésére a harmadik országbeli állampolgárok esetén alkalmazandó általános szabályok irányadók.  

Menedékesnek minősül a rendelet szerint a Magyarország által menedékesként a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény (Met.) 19. § a) pontja szerint védelemben részesített (az Európai Unió Tanácsa – a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek tömeges beáramlása esetén nyújtandó átmeneti védelem minimumkövetelményeiről, valamint a tagállamok e személyek befogadása és a befogadás következményeinek viselése tekintetében tett erőfeszítései közötti egyensúly előmozdítására irányuló intézkedésekről szóló, 2001. július 20-i, 2001/55/EK tanácsi irányelvben  meghatározott eljárás szerint – ideiglenes védelemre jogosultként elismert) 

– az Ukrajnában 2022. február 24-ét megelőzően tartózkodó ukrán állampolgár, 

– az a hontalan személy vagy nem ukrán harmadik országbeli állampolgár, aki 2022. február 24-ét megelőzően nemzetközi védelemben vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesült Ukrajnában, illetve 

– a fentiek szerinti személynek a tanácsi határozatban megjelölt családtagja. 

A végzettség tekintetében: a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. KHVM-rendelet 3. §-ának (1) bekezdése szerint a járműfenntartó tevékenységgel összefüggő műszaki munkát – a járművek mosását kivéve – közvetlen szakmai felügyelet nélkül csak olyan személy végezheti, akinek a tevékenységhez az 1. számú mellékletben meghatározott vagy annál magasabb fokú, a szakiránynak megfelelő képesítése van. Az 1. számú melléklet 1. pontja szerint járműfődarab és karosszéria cseréje autószerelő szakmunkás képesítéssel, a 3. pont alapján jármű karosszériák és tartozékaik kisjavítása, futójavítása, karosszériaelemek, illetőleg autószerelő közreműködésével a teljes karosszéria cseréje karosszérialakatos szakmunkás képesítéssel végezhető. Ebből az következik, hogy közvetlen szakmai felügyelet esetén a végzettséget igazoló irat bemutatása nélkül is foglalkoztatható az érintett személy. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3