hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Összefogás kell a munkavállalók jogait gyengítő törvénytervezetekkel szemben

  • MTI

Összefogást sürgetnek a köz- és a versenyszféra szakszervezetei a munkavállalói jogok visszaszorítását célzó törvénytervezetekkel szemben – hangzott el több szakszervezet csütörtöki közös sajtótájékoztatóján.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a kormány növeli a közszolgálati ágazatban dolgozók problémáit azzal, hogy 2024 január 1-jétől megszüntetné a munkavállalók számára ingyenes szakszervezeti tagdíjlevonást.

Ráadásul az ezt tartalmazó saláta törvénytervezet egyúttal a munkavédelmi törvény módosítására is kiterjed. Utóbbi elfogadása esetén a munkavédelmi tájékoztatás felelősségét teljesen a munkavállalókra hagyják. Ennek következtében pedig munkahelyi balesetkor a munkáltató ki fog tudni bújni a kártérítési felelősség alól – mondta az MKKSZ elnöke.

A tervezett intézkedésekkel a kormány frontális támadást indított az eddigi munkavállalói jogok visszaszorítása érdekében – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Az MKKSZ elnöke a szakszervezeti tagdíj-levonás szabályainak megváltoztatása kapcsán reményét fejezte ki, hogy a magyar közszolgálati dolgozók a szakszervezeteik mellett állnak, és ha a tervezetet elfogadják, a dolgozók végigcsinálják a "tagdíjutalás procedúráját".

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke elmondta, hogy a miniszterelnöki kabinetiroda által közzétett törvénytervezet a szakszervezeti tagdíjak levonását tekintve a közszférában dolgozókra vonatkozik, vagyis az állam különbséget tesz a köz- és a versenyszféra foglalkoztatói között, ami sérti az alaptörvényt és az egyenlő bánásmód követelményét is.

Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke hangsúlyozta: a munkavállalói és a szakszervezeti érdekek a köz- és a versenyszférában ugyanazok, meg kell védeni a megszerzett munkavállalói jogokat. A tervezet támadás a munkavállalói jogok ellen, súlyosan sérti a közszférában működő szakszervezeteket, ezért össze kell fogni ellene – hangoztatta.

A tervezet általános felhatalmazást ad a jogalkotónak, hogy meghatározzon kivételeket, ahol a munkáltatónak nem kell levonnia, illetve átutalnia a szakszervezeti tagdíjat, ez minden szakszervezet számára állandó fenyegetettséget jelent – fogalmazott Szilágyi József.

A tagdíj munkáltató általi levonása a szakszervezetek működésének egyik biztosítéka, az ez alóli mentesítés valójában a szakszervezetek működésének megnehezítését, gyengítését célozza - jelentette ki az EVDSZ elnöke.

Bárdos Judit, a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke elmondta, hogy a rendvédelmi szakszervezetek számára a tagdíjat már 2013 január 1-je óta nem a munkáltató utalja át. Ennek hatására az érintett szakszervezetek elveszítették a tagságuk 50 százalékát.

Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendvédelmi szakszervezeteknél történtekhez hasonló várható a közszférában minden szakszervezetnél, ha nincs automatikus ingyenes tagdíjlevonás.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke szolidaritását fejezte ki a közszférát érintő "támadással" szemben.

A szakszervezeteket érintő változások ügye mellett a felszólalókon kívül kiállt még a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Egységes Diákfront és az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyoni hozzájárulás és számlázása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Nyugdíjemelés feltételei nők 40 nyugdíj esetén

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3