Új rendelkezések szolgálati viszony megszüntetéséről

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 2023. évi 7. számában január 17-én megjelent a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény hatálya alá tartozókra vonatkozó egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 8/2023. kormányrendelet.

Az új jogszabály kimondja, hogy a 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (Hjt.) 62. § (1) bekezdésétől eltérően az állomány tagjának szolgálati viszonya felmentéssel abban az esetben is megszüntethető, ha a 45. életévét betöltötte, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik.

Az állomány tagja szolgálati viszonyának fenti megszüntetésére – a Hjt. felmentési védelemre vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevétele mellett – a honvédelemért felelős miniszter jogosult.

A felmentési idő 2 hónap, amelytől eltérni nem lehet, és az állomány tagját a Hjt. szerinti végkielégítés illeti meg.

Az állomány azon tagja, akinek szolgálati viszonya a fentiek szerint szűnik meg, a szolgálati viszonyának megszűnése időpontjától honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult.

A honvédelmi szolgálati juttatás összege megállapításának alapja az állomány tagja szolgálati viszonyának megszűnése időpontját megelőző napon érvényes illetménye alapján a távolléti díjba tartozó illetményelemek figyelembevételével számított összeg 70 százaléka (vetítési alap).

Az állomány tagjára irányadó öregségi nyugdíjkorhatár és az állomány tagja szolgálati viszony megszűnése időpontjában betöltött életkora különbözetét figyelembe véve, évenként két százalékponttal csökken a rá irányadó vetítési alapból számítottan a részére honvédelmi szolgálati juttatásként megállapított összeg.

A honvédelmi szolgálati juttatás megállapított összege nem lehet kevesebb, mint a szolgálati viszony megszűnése időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összegének 150 százaléka.

A rendelet kimondja továbbá, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a Hjt. 46. § (1) bekezdésétől eltérően két hónapra rendelkezési állományba helyezhető az állomány azon tagja, aki a betöltött beosztásától eltérő más beosztás betöltésére nem tervezett.

Az állomány tagjának a más beosztás betöltésére történő tervezhetőségéről az állományilletékes parancsnok a rendelkezési állományba helyezésre irányuló kezdeményezéssel egyidejűleg nyilatkozik.

A szolgálati viszonyt felmentéssel – a Hjt. felmentési védelemre vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevétele mellett – meg kell szüntetni a két hónap elteltét követő nappal, ilyenkor az állomány tagját felmentési idő nem illeti meg, de a Hjt. szerinti végkielégítésre jogosult.

A teljes jogszabályt ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs