hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távolléti díj: mikor kell fizetni, hogyan kell kiszámolni?

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Több tucatnyi olyan szituáció szerepel a munka törvénykönyvében és más jogszabályokban, amikor a munkáltató távolléti díjat köteles fizetni a munkavállalónak. Ismertetjük ezeket, továbbá azt is, hogy milyen elemekből tevődik össze a távolléti díj.

A munka törvénykönyve (Mt.) különböző bérszámításokról rendelkezik. Ennek keretében külön szabályozza az alapbért, a teljesítménybért, és ezen bérek alapján a távolléti díjat. Számos olyan élethelyzet van, amikor a munkaviszony alapján kifizetendő bér számításakor a távolléti díjjal kell számolni. Ide tartozik például szabadság és a betegszabadság ideje, a végkielégítés. Továbbá a társadalombiztosítási jogviszony vonatkozásában is jelentősége van a távolléti díjnak. Az 1997. évi LXXX. törvény alapján munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt szünetel a biztosítási jogviszony kivéve ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére például távolléti díj jár. Mindezekre tekintettel alábbi cikkünkben ismertetjük a távolléti díj szabályait, ezen belül is részletezésre kerül, hogy mikor képezi a kifizetés alapját a távolléti díj.

Alapbér

A munka törvénykönyve alapján az alapbér – amit mindig időbérben kell meghatározni – nem lehet kevesebb a kötelező legkisebb munkabérnél. Azaz teljes munkaidőben történő munkavégzéskor a bér nem lehet kevesebb havi bruttó 111 000 forintnál, ha pedig a munkaviszonyban ellátandó tevékenység szakképzettséget igényel, akkor havi bruttó 129 000 forintnál.

Megjegyzés: Állásidőre is alapbér jár. Azaz abban az esetben is alapbért kell fizetni, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének – kivéve az elháríthatatlan külső okot – beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan számít bele a teljesítménybér a távolléti díjba, továbbá milyen esetekben kell fizetn
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig
férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha szeretne többet megtudni a munkajog területét érintő változásokról, jelentkezzen 2016. április 25-ig 30%-os kedvezménnyel a HVG Munkajog-konferenciájára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs