hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kft. ügyvezetője: kell-e megbízási szerződés, lehet-e ingyen dolgozni?

  • adozona.hu

Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, van-e lehetőség díjazás nélkül végezni ezeket a feladatokat? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t a megbízási jogviszony alapján? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

"Most alakult kft. kettő taggal, a törzstőkemegosztás 75-25 százalék. Mindketten ügyvezetők, vezető tisztségviselők, a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el, és mindketten rendelkeznek 36 órán túli munkaviszonnyal is. A kérdés, hogy ők társas vállalkozók 36 órán túli munkaviszony mellett? Kell-e külön megbízási szerződést készíteni az ügyvezetői tevékenységek ellátására, illetve van-e arra lehetőség, hogy díjazás nélkül végezzék a teendőiket, személyes közreműködjenek a társaságban? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t a megbízási jogviszony alapján?" – kérdezte olvasónk.

A Ptk. 3:112. paragrafusának (1) bekezdése szerint a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. Ehhez képest a személyes közreműködés a társaság valamely tevékenységi körének megvalósításában való tagi részvételt jelent.

A személyes közreműködés munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, illetve tagi jogviszonyban történhet. A munkaviszonyt az Mt. rendezi, a megbízási jogviszonyt a Ptk. 6:272- 6:280. paragrafusai, a tagi jogviszony szabályait a Tbj. 4. paragrafusának d) pontja tartalmazza. Utóbbi szerint társas vállalkozó többek között:

1.) a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony);

2.) a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1.) pont szerint társas vállalkozónak minősül.

Azaz a bt., kkt., kft. természetes személy tagjai társas vállalkozónak minősülnek, ha a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el (kivéve, ha személyes közreműködésre tekintettel a vezető tisztségviselők társas vállalkozónak minősülnek).

A megbízás esetén nincs minimális díjazás meghatározva, így ingyenesen is elláthatják az ügyvezetők az e körbe tartozó teendőket (Ptk. 6:280. §). A bt.-vel kötött megbízási szerződést javasolt írásba foglalni, különös figyelemmel az ingyenességre.

A főszabályt a Tbj. 27. paragrafusának (2) bekezdése tartalmazza, mely szerint a biztosított társas vállalkozó a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot a társas vállalkozástól személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.

Ehhez képest a jelen esetre irányadó szabály – több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony egyidejű fennállására figyelemmel – a 31. paragrafus (4) bekezdés alapján, hogy a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a nyugdíjjárulék alapja a ténylegesen elért járulékalapot képező jövedelem, ha a társas vállalkozó legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll. A heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs