hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sztrájkot hirdetett a pécsi busztársaságnál az egyik szakszervezet

  • MTI

Sztrájkot hirdetett a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.-nél működő egyik szakszervezet január 28-ra és 29-re – tájékoztatta a busztársaság csütörtökön az MTI-t.

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebook-oldalán is bejelentette.

A Tüke Busz Zrt. közleményében ismertette: a cég vezérigazgatója „konstruktív, valódi ajánlattal” érkezett a társaságnál zajló bértárgyalások legutóbbi fordulójára: a buszsofőrök részére 17,7 százalékos alapórabér-emelést és a kiegészítő juttatások mértékének növelését ajánlotta. A tervezett béremelést a társaság januárig visszamenőleg ajánlotta fel a buszvezetőknek, akiknek a bruttó átlagjövedelme ezzel idén a havi 610 ezer forintot is meghaladná – írták.

Az ajánlatot a társaságnál működő két érdekképviselet közül csak az egyik, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) fogadta el. A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet viszont nagyobb mértékű emeléshez ragaszkodott, erre hivatkozva pedig január 28-ára és 29-ére sztrájkot hirdetett.

A szakszervezet honlapján olvasható információk szerint a SZAKSZ eredetileg 25 százalékos keresetfejlesztést szorgalmazott, de jelezte, hogy 20 százaléknál kevesebb alapbéremelésben nem tud a munkáltatóval megállapodni.

A társaság vezetése a sztrájk jogszerűségét vitatja, és erről tájékoztatta a szakszervezetet. Ezzel együtt az érintett napokon a „törvénynek megfelelve törekszik az elégséges szolgáltatások biztosítására” – mutattak rá a közleményben.

A Tüke Busz Zrt. hangsúlyozta: célkitűzése változatlanul a megegyezés, ezért január 30-ára a bértárgyalás újabb fordulójára hívta meg a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.

A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet majd a későbbiekben figyelemmel követni – tájékoztatott a buszvállalat.

A Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, fő tevékenysége a városi, elővárosi szárazföldi személyszállítás Pécs területén. 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt. Abban az évben átlagosan mintegy 400 embert foglalkoztatott, jelenleg 162 autóbusszal rendelkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink