hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadság, visszahívás munkára, nyári leállás a cégnél

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Egyre többen töltik jól megérdemelt szabadságukat, ami miatt a munkáltatóknak nehezebb megszervezni tevékenységüket, ezért nem ritka, hogy módosítják a szabadság kiadásának már közölt időpontját, vagy éppen visszahívják a munkavállalót a nyaralásból. Milyen következményekkel kell ilyen esetben számolni? Milyen módon érdemes kezelni a nyári leállást? Mi történik, ha a nyaralás alatt megbetegszik a munkavállaló?

A gyakorlatban legtöbbször lehetőséget adnak a munkáltatók a munkavállalóknak, hogy maguk oszthassák be egymás között, ki, mikor megy szabadságra. Azt azonban lényeges tudni, hogy a szabadság kiadása a munkáltatónak joga és egyben kötelessége is, azt nem a dolgozó veszi ki. Így nem hivatkozhat arra a munkáltató, hogy azért maradt még bent szabadság decemberben is, mert a munkavállaló nem vette azt ki.

Ugyanakkor a munkavállaló is rendelkezik szabadsága egy részével: évente hét munkanapot legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, kivéve ez alól a munkaviszony első három hónapját.  A munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, a munkáltató pedig a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal köteles közölni. Ennek megfelelően annak sincs akadálya, hogy a munkáltató a próbaidő alatt adjon ki szabadságot a munkavállaló részére.

Az is előfordulhat, hogy a munkáltató úgy dönt, egyetlen nap szabadságot sem kíván kiadni júniustól augusztus végéig, lévén, hogy a törvény is csak azt tartalmazza, a szabadságot a tárgyévben kell kiadni. Alapvetően meg lehet ezt tenni, de tudni kell, hogy a szabadság kiadásának munkáltatót megillető jogosultsága nem korlátlan, mivel a munkavállalót előzetesen meg kell hallgatni, figyelemmel kell lenni a méltányos mérlegelés alapelvére és a munkavállalót hét napra is. Ezen rendelkezéseket nem lehet csupán formaságnak tekinteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen szabályok érvényesek például szabadság alatti megbetegedés, a szabadság megszakítása a cég leállása esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close