hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjasnak mennyi bért kell fizetni?

  • adozona.hu

Teljes jogú nyugdíjas munkavállalónak az adott munkakör betöltése esetén kötelező-e legalább a garantált bérminimumot fizetni, vagy annál kisebb összegben is meg lehet vele állapodni? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Munkaviszonyban az alapvető jogokat és kötelezettségeket a felek a munkaszerződésben rögzítik. A feleknek azonban nincsen teljes szabadsága a tekintetben, hogy a jogviszony tartalmát meghatározzák. A munkaszerződés ugyanis nem térhet el a munkavállaló hátrányára a munkaviszonyra vonatkozó szabálytól, benne a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénytől (Mt.).

Az Mt. 136. paragrafusának (1) bekezdése szerint alapbérként legalább a 153. paragrafus (1) bekezdése szerinti minimális munkabért kell meghatározni. Az Mt. 153. paragrafusa pedig a minimálbérnek két szintjét különbözteti meg: a minimálbért és a garantált bérminimumot. Előbbit minden esetben meg kell fizetni, utóbbi pedig akkor jár, ha a munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, melyhez legalább középfokú szakképesítési követelmény kapcsolódik, feltéve, hogy ezzel a szakirányú szakképesítéssel a munkavállaló rendelkezik is.

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum szabályai alól nyugdíjas munkavállaló esetében sincs kivétel. Megbízási jogviszonyban nem kell minimálbért fizetni, abban azonban nem lehet munkaviszonyra jellemző munkát végezni.

Csökkenhet arányosan a díjazás mértéke részmunkaidős foglalkoztatás esetén is, amennyiben a munkavállaló ténylegesen is csak részmunkaidőben dolgozik.

A munka minimális díjazásának szabályait a munkaügyi felügyelet vizsgálja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs