hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem fizet a munkáltató a túlóráért? Vitás esetben ezt teheti a dolgozó

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária

A havi rendszerességgel túlórázó dolgozók egynegyedének több mint 24 óra többlet munkaórája gyűlik össze havonta – derült ki a Profession.hu által végzett felmérésből. A túlórázók fele többségében előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia a munkahelyén. A kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek többségének a munkáltató nem fizeti ki a túlórát.

A túlóra fogalma

Rendkívüli munkaidőnek a következők minősülnek:

- a munkaidő-beosztástól eltérő munkavégzés munkaideje (például a munkavállaló munkaideje kedden 16.30 óráig tart, amennyiben ezt követően tovább dolgozik, az rendkívüli munkaidő),
- a munkaidőkereten felüli munkavégzés munkaideje (például a munkavállalónak egyhavi munkaidőkeretben november hónapban 174 órát kell dolgoznia, ilyenkor minden további óra túlmunkának minősül),
- az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő (jelen esetben is minden, az elszámolási időszak alapját képező tartamhoz képest ledolgozott további óra), továbbá
- az ügyelet tartama (teljes időtartama attól függetlenül rendkívüli munkaidőnek minősül, hogy ez alatt munkát végzett-e a munkavállaló).

A rendkívüli munkaidőt a munkáltató a munkavállaló pihenőideje terhére rendeli el, ennek megfelelően a munkaidő-beosztástól eltérő időtartamban történő munkavégzés rendkívüli munkaidőnek minősül akkor is, ha a napi munkaidőt meghaladó munkavégzés elrendelése történik meg, és akkor is, ha a beosztása szerint a munkavállalónak heti pihenőnapja lenne és erre a munkáltató munkavégzést rendel el. Idetartozik a napi munkaidőt meghaladó munkavégzést kiegyenlítő szabadnapra elrendelt munkaidő, és az ügyelet, illetve a készenlét alatti munkavégzés munkaideje is.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetekben nem rendelhető el túlmunka, és mit tehet a dolgozó, ha nem fizet a túlóráért a munkáltató!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close