hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavállalók védett korban – kérdések és válaszok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez közel álló munkavállalók egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. Hiába szeretnének dolgozni, sokszor terhet jelentenek a munkáltatók számára, még ma is, amikor munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság.

A munkáltatók leggyakrabban vagy azért szüntetik meg a munkaviszonyt, hogy spórolási célzattal alkalmazzanak egy alacsonyabb összegű alapbért is elfogadó, gyorsan alkalmazkodó pályakezdőt (természetesen a felmondást nem ezzel indokolva), vagy azért, mert rugalmatlannak találják az idősödő munkavállalót.

Számos pozitív példa is létezik, amikor megbecsülik a tapasztalattal és szaktudással bíró dolgozót, vagy értékelik a cégnél ledolgozott több évtizedet, a szorgalmat és a lojalitást, de sajnos a visszaélésszerű magatartás sem ritka.

Adott egy 60 éves munkavállaló, akinek a munkáltató az utolsó 3 havi alapbérével el van maradva, de amikor fizet, akkor is több havi késedelem mellett teszi meg. Ezen indokra hivatkozással a dolgozó jogszerűen élhetne azonnali hatályú felmondással, azonban ő 64 évesen, amikor betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, nyugdíjba szeretne menni. Joggal teszi fel a kérdést: ha megszünteti a munkaviszonyát, hová menjen, ki fogja őt alkalmazni? Ezért inkább – bár folyamatosan munkát keres – kivár és tisztességesen elvégzi a munkáját. Mert persze a munkáltató azt számon kéri rajta …

Az Mt. hatályos rendelkezései azt kívánják biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon, ugyanakkor a fenti hasonló helyzetek továbbra is megoldásra várnak. Bár a közérdekű nyugdíjas szövetkezet sok nyugdíjas számára kínálhat megoldást, azonban a védett korú munkavállalóknak nincs lehetőségük az e keretek között történő feladatteljesítésre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a felmondási korlátozásokra és az emelt összegű végkielégítésre vonatkozó főbb szabályokat, valamint a védett korú dolgozó munkaviszonyának megszüntetése kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close