Munkaügyi teendők az év elején

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A vállalkozásoknak számos munkajogi kérdésben kell vagy lehet az év elején döntést hozniuk. Ezek egy része jogszabályból, másik része praktikus megfontolásból származik. A kérdéseket és válaszokat az alábbiakban foglaltuk össze.

Munkaügyi dokumentáció hatályosítása

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) ritkán változik, nem szívesen nyúl hozzá a jogalkotó. 2022. január 1. napjával azonban módosult a távmunkavégzés szabályozása. Érdemes tehát átgondolni, hogy az adott vállalkozás mennyire kíván a távmunkavégzésre támaszkodni. Ha a jelenlegi járványügyi helyzet tükrében amellett dönt, hogy élni kíván a lehetőséggel, abban az esetben szükséges az érintett munkaszerződések módosítása. Ezen túlmenően a munkavédelmi, illetve adatvédelmi aspektusokra is figyelni szükséges, habár a változások a munkáltatóknak kedveznek. Célszerű így a munkavégzés helyéről annak szerződésben történő rögzítését megelőzően fényképet kérni, s annak megtekintését dokumentálni. A munkáltatónak arról sem szabad megfeledkeznie, hogy a személyes adatok kezeléséről, illetve ehhez kapcsolódóan a munkavállaló ellenőrzéséről ebben az esetben is tájékoztatást kell nyújtania a munkavállaló számára.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen teendők vannak a munkavállalók szabadságával és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs