hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaügyi teendők az év elején

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A vállalkozásoknak számos munkajogi kérdésben kell vagy lehet az év elején döntést hozniuk. Ezek egy része jogszabályból, másik része praktikus megfontolásból származik. A kérdéseket és válaszokat az alábbiakban foglaltuk össze.

Munkaügyi dokumentáció hatályosítása

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) ritkán változik, nem szívesen nyúl hozzá a jogalkotó. 2022. január 1. napjával azonban módosult a távmunkavégzés szabályozása. Érdemes tehát átgondolni, hogy az adott vállalkozás mennyire kíván a távmunkavégzésre támaszkodni. Ha a jelenlegi járványügyi helyzet tükrében amellett dönt, hogy élni kíván a lehetőséggel, abban az esetben szükséges az érintett munkaszerződések módosítása. Ezen túlmenően a munkavédelmi, illetve adatvédelmi aspektusokra is figyelni szükséges, habár a változások a munkáltatóknak kedveznek. Célszerű így a munkavégzés helyéről annak szerződésben történő rögzítését megelőzően fényképet kérni, s annak megtekintését dokumentálni. A munkáltatónak arról sem szabad megfeledkeznie, hogy a személyes adatok kezeléséről, illetve ehhez kapcsolódóan a munkavállaló ellenőrzéséről ebben az esetben is tájékoztatást kell nyújtania a munkavállaló számára.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen teendők vannak a munkavállalók szabadságával és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink