hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződés módosítása: mikor kötelező, mikor tiltott?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász
2

Ahogyan a munkaszerződést, úgy annak módosítását is kötelező írásba foglalni. Ha ez mégis elmarad, jogvita esetén a tartalmát annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik. A munkaszerződés ugyanis csak a munkáltató és a munkavállaló egyező akaratelhatározásával módosítható, egyoldalúan nincs rá lehetőség. Ugyanakkor van néhány olyan eset, amikor a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, továbbá, amikor a munkáltató köteles ajánlatot tenni a módosításra, és végül bizonyos helyzeteken kizárt a munkaszerződés módosítása. Gyakran felmerülő kérdés, hogy a minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének jogszabály alapján történő emelkedése miatt kötelező-e módosítani a munkaszerződést.

Módosítási ajánlatot mindkét fél tehet, de azt a másik fél nem köteles elfogadni, így munkáltatói oldalon a visszautasítás nem szolgálhat felmondási indokként, módosítás hiányában a munkaszerződés változatlan tartalommal marad hatályban. Az természetesen előfordulhat, hogy a munkáltató nem tudja az eredeti munkaszerződésnek megfelelő feltételek mellett foglalkoztatni a munkavállalót, és a felmondás közlése előtt egy módosítási ajánlattal (például munkakör, munkahely) igyekszik elkerülni a jogviszony megszüntetését, de ebben az esetben sem képezheti a felmondás indokát a módosítási ajánlat elutasítása.

Nő az alapbér összege

A munkaszerződést akkor szükséges módosítani, ha azok a körülmények, melyekre a felek azt alapították, tartósan és lényegesen megváltoznak, így a munkavállaló az eredeti szerződéses feltételek mellett a továbbiakban nem foglalkoztatható.

A módosításra legtöbbször olyankor kerül sor, amikor változik az alapbér összege. A gyakorlatban ezt sokszor nem is rögzíti írásban a munkáltató, a munkavállaló kap egy tájékoztatót, de néha ezt sem, csak több pénz érkezik a számlájára. Ezzel hátrány nem éri a dolgozót (különösen, ha felveszi a munkabért és nem él kifogással), természetesen az esetleges jogviták elkerülése érdekében célszerű írásban is rögzíteni a béremelés mértékét.

A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabály kötelező rendelkezése folytán nőtt a 2021. évben is, így akiknek az alapbére nem érte el ezt a mértéket, annak a részére a felek döntésétől függetlenül már az új, magasabb összeget köteles fizetni a munkáltató. Azaz – bár a munkaszerződés módosítását írásba kell foglalni – ha ilyen esetben elmarad, nem jár jogkövetkezménnyel, hiszen külön rendelet szabályozza a kérdést, mely kötelezi a munkáltatót. Ha azonban a magasabb összegű alapbér megfizetése is elmarad, az már érvénytelenséget von maga után, és a munkavállaló három éves elévülési időn belül jogszerűen érvényesítheti igényét bíróság előtt.

Nem szükséges módosítani a munkaszerződést az annak tartalmát ideiglenesen érintő kisebb változások esetén sem, például, ha szervezeti változás történik a munkáltatónál, vagy ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van. Nem eredményez munkaszerződés módosítására irányuló kötelezettséget az sem, ha a munkavállaló tevékenységét olyan feladatok ellátásával bővítik, melyek a szakmai szokások szerint az adott munkakörhöz tartoznak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mikor kötelező ajánlatot tenni a munkaszerződés módosítására, és mikor kizárt a változtatási lehetőség!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
dudas.dr

Kedves Olvasónk, nagyon köszönöm az észrevételét és a precizitását! Valóban elírtam, azonnal javítjuk! Üdvözlettel, Mária

papatimontankf

Vélhetően egy egyszerű elírás történt, ismerve a szerző kiváló felkészültségét: alap esetben a gyermek 4 éves koráig kötelező a napi 4 órás részmunkaidős foglalkoztatásra való módosítás, a dolgozó kérésére (Mt.61.§ (3)).

üdv.
papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Penziós ügyletet ki jogosult kötni?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magánszemély rendszeres jogdíj bevétele 2.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Építőipari munkások elszállásolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink