hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződés módosítása: mikor kötelező, mikor tiltott?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd
2

Ahogyan a munkaszerződést, úgy annak módosítását is kötelező írásba foglalni. Ha ez mégis elmarad, jogvita esetén a tartalmát annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik. A munkaszerződés ugyanis csak a munkáltató és a munkavállaló egyező akaratelhatározásával módosítható, egyoldalúan nincs rá lehetőség. Ugyanakkor van néhány olyan eset, amikor a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, továbbá, amikor a munkáltató köteles ajánlatot tenni a módosításra, és végül bizonyos helyzeteken kizárt a munkaszerződés módosítása. Gyakran felmerülő kérdés, hogy a minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének jogszabály alapján történő emelkedése miatt kötelező-e módosítani a munkaszerződést.

Módosítási ajánlatot mindkét fél tehet, de azt a másik fél nem köteles elfogadni, így munkáltatói oldalon a visszautasítás nem szolgálhat felmondási indokként, módosítás hiányában a munkaszerződés változatlan tartalommal marad hatályban. Az természetesen előfordulhat, hogy a munkáltató nem tudja az eredeti munkaszerződésnek megfelelő feltételek mellett foglalkoztatni a munkavállalót, és a felmondás közlése előtt egy módosítási ajánlattal (például munkakör, munkahely) igyekszik elkerülni a jogviszony megszüntetését, de ebben az esetben sem képezheti a felmondás indokát a módosítási ajánlat elutasítása.

Nő az alapbér összege

A munkaszerződést akkor szükséges módosítani, ha azok a körülmények, melyekre a felek azt alapították, tartósan és lényegesen megváltoznak, így a munkavállaló az eredeti szerződéses feltételek mellett a továbbiakban nem foglalkoztatható.

A módosításra legtöbbször olyankor kerül sor, amikor változik az alapbér összege. A gyakorlatban ezt sokszor nem is rögzíti írásban a munkáltató, a munkavállaló kap egy tájékoztatót, de néha ezt sem, csak több pénz érkezik a számlájára. Ezzel hátrány nem éri a dolgozót (különösen, ha felveszi a munkabért és nem él kifogással), természetesen az esetleges jogviták elkerülése érdekében célszerű írásban is rögzíteni a béremelés mértékét.

A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabály kötelező rendelkezése folytán nőtt a 2021. évben is, így akiknek az alapbére nem érte el ezt a mértéket, annak a részére a felek döntésétől függetlenül már az új, magasabb összeget köteles fizetni a munkáltató. Azaz – bár a munkaszerződés módosítását írásba kell foglalni – ha ilyen esetben elmarad, nem jár jogkövetkezménnyel, hiszen külön rendelet szabályozza a kérdést, mely kötelezi a munkáltatót. Ha azonban a magasabb összegű alapbér megfizetése is elmarad, az már érvénytelenséget von maga után, és a munkavállaló három éves elévülési időn belül jogszerűen érvényesítheti igényét bíróság előtt.

Nem szükséges módosítani a munkaszerződést az annak tartalmát ideiglenesen érintő kisebb változások esetén sem, például, ha szervezeti változás történik a munkáltatónál, vagy ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van. Nem eredményez munkaszerződés módosítására irányuló kötelezettséget az sem, ha a munkavállaló tevékenységét olyan feladatok ellátásával bővítik, melyek a szakmai szokások szerint az adott munkakörhöz tartoznak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mikor kötelező ajánlatot tenni a munkaszerződés módosítására, és mikor kizárt a változtatási lehetőség!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
dudas.dr

Kedves Olvasónk, nagyon köszönöm az észrevételét és a precizitását! Valóban elírtam, azonnal javítjuk! Üdvözlettel, Mária

papatimontankf

Vélhetően egy egyszerű elírás történt, ismerve a szerző kiváló felkészültségét: alap esetben a gyermek 4 éves koráig kötelező a napi 4 órás részmunkaidős foglalkoztatásra való módosítás, a dolgozó kérésére (Mt.61.§ (3)).

üdv.
papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs