hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem árt résen lenni határozatlan idejű szerződéseknél - új Mt.

  • adozona.hu

Az új törvény alkotóinak célja a rugalmasság biztosítása, a jogforrási rendszer átalakítása, a szociális biztonság erősítése és a jogintézmények pontosítása volt. A szakma megosztott abban a kérdésben, hogy az új Mt. elérte-e és ha igen, milyen mértékben a fenti célokat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy feltétlen szükség volt a váltásra és még akkor is, ha az új törvény nem hozott teljes koncepcionális váltást, a gazdasági élethez biztosan jobban alkalmazkodik, a munkáltató működését szem előtt tartva nagyobb rugalmasságot biztosít a feleknek és jogtechnikai szempontból is kifejezetten jól sikerült.

Laikusok számára vélhetően nem okozott álmatlan éjszakákat, ám a munkajogi szakma – élén a gyakorló jogászokkal, ügyvédekkel és bírákkal – régóta várta az új Munka Törvénykönyve megszületését. Hosszadalmas és a szakszervezeti érdeképviseletekkel folytatott vitákat nem is nélkülöző előkészítő munka után 2012-ben megszületett az új törvény. Az elődje épp a 20. életévét tapossa, amikor 2012. július 1-jei hatálybalépéssel felváltja a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről („új Mt.”) címmel.

A HVG Nexon Munkajog konferenciájának rövid összefoglalójában arról írtunk, hogy Külön törvény lépteti hatályba majd az új Munka törvénykönyvét. Mostani cikkünkben a törvényen végighaladva a legfontosabb változásokra és a gyakorlati alkalmazás szempontjából érdekes kérdésekre tértünk ki, a teljesség igénye nélkül.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink