hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaidő-nyilvántartás: kötelező, de van mozgásterük a munkáltatóknak

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

A munkáltató egyik alapkötelezettsége, hogy pontosan nyilvántartsa munkavállalói munka- és pihenőidejét. Ezt – munkaügyi ellenőrzés keretében – a felügyelet minden évben kiemelten ellenőrzi.

A felügyelet tavalyi évi beszámolójának indoklása rámutat arra, hogy a munka- és a pihenőidő valóságnak és a jogszabályoknak nem megfelelő vezetésével a munkavállalók alapvető jogai sérülnek. Nem derül ugyanis ki ez esetben, hogy a munkavállaló igénybevétele nem lépte-e át a törvény által megengedett mértéket, valamint az sem, hogy a tényleges munkavégzése alapján kapott-e díjazást. Tekintettel arra, hogy a szabadságolások befejeztével megindul ennek a hatósági ellenőrzése, valamint, hogy a Kúria egyik friss döntése is foglalkozott a kérdéssel, érdemes áttekinteni a vonatkozó szabályokat.

Ezt kell nyilvántartani

A munkáltató kötelezettsége, hogy nyilvántartsa a munkavállaló rendes és rendkívüli munkaidejének kezdő és befejező időpontját és tartamát, készenlétének kezdő és befejező időpontját és tartamát, illetve szabadságának tartamát [munka törvénykönyve (Mt.) 134. paragrafus (1)–(2) bekezdései]. Ha a munkáltató a nyilvántartási kötelezettségét elmulasztja, egyéb jogkövetkezményeken túlmenően a bíróság a teljesített munkaidőt, valamint az esetleges rendkívüli munkavégzés mértékét bizonyítási eljárás keretében, mérlegeléssel állapítja meg (BH2009.1986., BH2009.120.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk, mire kell odafigyelniük a munkáltatóknak.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
olahviktoria

Milyen munkaidő beosztást lehet előre készíteni egy olyan cégnél,amelyik folyton változó munkahelyen, előre nem ismerhető munkákat végez. Csatorna tisztításról, szippantásról van szó, ahol az esetek többségében a munkavégzés előtt egy-két nappal lehet tudni, hogy hol és milyen munkát kell végezni. A rugalmas munkavégzésre szóló szerződés értelemszerű, de erről előre egy hónapra tervet készíteni?

QUO VADIS

"a munkahelyen fellelhetőnek kell lennie a munkavállaló munkaidő-beosztásának" ... hol van a munkahelye és hol van munkavégzés helye a postásnak, a gázóra leolvasónak, vízszerelőnek, a pizzafutárnak, stb., ... ha jól értem akkor ezen munkavállalók esetében nem elegendő ha a munkáltató a "helyben szokásos helyen ill. módon" tájékoztatja a munkavállalót a munkaidő beosztásáról, ami egyben a munkaidő nyilvántartás is… ("az írásban közölt munkaidő-beosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető" Mt. 134.§ (3)) .... szóval ezen "kóborló" munkavállalók a zsebükben a munkaidő-beosztással végzik feladataikat? ... sem a régi sem az új Mt.-ben nem találtam erre vonatkozóan kötelezést… úgy gondolom az ellenőrök sem tudnának ilyen jogszabályra hivatkozni… az eddigi tapasztalatom szerint az ellenőrök a számukra javasolt(!) módon végzik feladataikat és ezek helyszíni ellenőrzésénél figyelembe veszik, hogy az adott munkáltatónál a munkaszervezés ezt lehetővé teszi-e, hogy a munkahelyen fellelhetőnek legyen a munkavállaló munkaidő-beosztásának ill. munkaidő-nyilvántartásának .

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Devizában jóváhagyott osztalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva – bér mellett osztalék szochója

Széles Imre

tb-szakértő

47/2020. Korm. rendelet

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close